Уручена помоћ за десет ратних војних инвалида
3. децембра, 2020.
Указали на једнакост и равноправност особа са инвалидитетом у друштву
3. децембра, 2020.

Ријешен дугогодишњи проблем расвјете у србачкој библиотеци

Народна библиотека Србац већ годинама има проблем са расвјетом која је инсталирана прије готово пет деценија, када је изграђена зграда библиотеке, и која је у посљедње вријеме због честих кварова представљала опасност за ову установу.

Из тог разлога, руководство библиотеке одлучило је да издвоји хиљаду KМ из властитих средстава како би замијенило сва расвјетна тијела новом ЛЕД расвјетом, која представља не само већу сигурност, него и љепши угођај за читаоце и посјетиоце културних манифестација.

“Стара неонска расвјета, која је у вријеме изградње библиотеке била најсавременија, већ одавно не испуњава своју функцију. Због честих варничења пријетила је опасност да дође до пожара кога бисмо тешко могли угасити, тако да је ова инвестиција била један од главних приоритета. Прошле седмице смо завршили овај посао тако да је нова ЛЕД расвјета пуно боља за рад, а и нашим посјетиоцима је омогућен квалитетнији угођај”, рекао је директор библиотеке Бранко Савановић.

Он додаје да је у наредном периоду планирана замјена столарије која је такође дотрајала и због које је зими у овој установи хладно а љети су превелике температуре.

Због пандемије вируса корона и неодржавања сајмова књига у Бањалуци и Београду, србачка библиотека није дуже вријеме обнављала књижни фонд. Зато је раднике ове установе данас веома обрадовала посјета представница Актива жена СНСД из Српца, Добриле Микић и Радане Пантелић, које су уручиле донацију од 350 књига.

Предсједница Актива жена, Добрила Микић, рекла је да се углавном ради о дјечијим књигама и белетристици која ће користити у овим временима када су грађани због епидемиолошких мјера углавном у својим кућама и додала да су књиге највећим дијелом прикупиле чланице овог Актива. 

“У времену пандемије и изолације нема корисније активности од читања. Зато бих позвала све грађане, а нарочито младе, да се на овај начин интелектуално надограђују и чувају ментално здравље”, рекла је Микић.

Директор библиотеке Бранко Савановић захвалио се на донацији и додао да се ускоро очекује још један поклон у виду пар стотина књига од донатора из Москве а у плану је да се набави одређен број наслова у сарадњи са једном издавачком кућом.

Он додаје да ће током светосавских празника традиционално бити одржана промотивна акција учлањења читалаца по цијени од 1 KМ, а због епидемиолошких мјера постоји могућност да се ова активност продужи.

“До сада је акција трајала три дана а уколико важеће мјере потрају, вјероватно ћемо продужити промотивно учлањење на већи број дана, како бисмо успјели учланити све заинтересоване. И овога пута једном броју грађана омогућићемо бесплатну чланарину, а право ће имати социјално угрожене породице и борачке категорије. По традицији ћемо бесплатно учланити и најбоље разреде основних и средњих школа”, истакао је Савановић.

Kњижни фонд србачке библиотеке тренутно броји око 30 хиљада књига, а са новим донацијама до краја године, очекује се да ће овај број порасти за још хиљаду.

 

Comments are closed.