Бранка Санчанин међу ауторима књиге „Српским светињама на Kосову и Метохији“
3. јула, 2021.
Борци Другог пјешадијског батаљона евоцирали успомене на ратни пут
5. јула, 2021.

Риболовац Небојша Шарић из Каоца упецао сома од 33 килограма

Након што је у априлу прошле године упецао сома од 20, а у јануару ове године од 15 килограма, страствени риболовац Небојша Шарић из Kаоца остварио је данас највећи улов у својој каријери. Пловећи Врбасом, код ушћа у Српцу, успио је упецати сома тешког чак 33 килограма и дугачког 170 центиметара!

До овог несвакидашњег трофеја стигао је потпуно неочекивано, јер је тог јутра изашао на воду да се провоза чамцем и тада је примијетио већег сома у једном брзаку.

„Отишао сам кући послије тога, завршио обавезе и одлучио да одем на тај брзак. Од прибора за пецање сам понио провјерен комплет за вараличарење сома, штап Sportex Black Pearl од 90 грама и дужине 2.40 метара, са машиницом Daiwa BG 4500 и шпагом 0,45 Power Pro, а варалица је била воблер Rapala Super Shad Rap од 14 центиметара. Полако сам пришао чамцем на позицију да што мање узнемирим рибу. У другом забачају ми је сом узео варалицу и борба је почела“, прича Небојша.

Одмах је знао да је у питању прави капиталац, јер га није могао контролисати, иако је имао јак прибор.

„Био сам потпуно сам у чамцу и забринуо сам се за крајњи исход. Одлучио сам да одвежем сидро и кренем за сомом. Убрзо сам га сустигао и био ми је испод чамца. Стално се подвлачио под чамац и ја сам ходао од предњег до задњег краја да се не би упетљао у елису ванбродског мотора. Напокон се уморио и дошао надохват руке и тада сам га дочекао са куком. Kада сам га увукао у чамац видио сам да сам упецао свој нови рекорд. Kаква је била борба довољно говоре и потргане удице на варалици“, каже Небојша.

Додаје да је у марту ове године могао упецати дупло већег сома, али му се откачио и побјегао.

Небојша се риболовом бави више од три деценије и за то вријеме је уловио на десетине крупних примјерака, а оне ситније не може ни избројити. Упецао је смуђа од шест килограма а за уловљеног буцова тешког 4,5 килограма освојио је награду претпрошле године на такмичењу у Сремској Митровици.

Признаје да му у посљедње вријеме сомови нарочито иду од руке, уловио их је много, од којих су неки тежили од десет до 16 килограма, а прошлогодишњи од 20 килограма до данас је био убједљиво највећи.

„Осјетио сам да ћу ове године надмашити рекорд и да ћу из Саве извући већег сома, што сам и најавио. Има их доста на овом подручју и вјерујем да ћу до краја године поново оборити рекорд – каже Небојша који је и члан Спортско-риболовног удружења “Бистро” из Српца.

 

Comments are closed.