Наставници и управа санирали школски кров у Ножичком, уређена и школа у Повеличу
22. марта, 2019.
Уручена пољопривредна механизација за чланове Удружења пчелара
24. марта, 2019.

Разбојчани организују славље поводом доласка бициклиста из цијелог свијета

Тринаеста бициклистичка трка “Београд-Бања Лука” у својој посљедњој етапи проћи ће кроз општину Србац а тим поводом ће у Разбоју Љевчанском, кроз кога ће такође проћи караван, бити организована бројна спортска такмичења и дружење мјештана.

Ово је закључено на другој сједници организационог одбора за обиљежавање ове манифестације у Српцу на чијем челу се налази Јордан Kуваља, који је данас предсједавао сједницом заједно са начелником општине Млађаном Драгосављевићем.

Четврта етапа бициклистичке трке на распореду је у недјељу 21. априла и креће од Прњавора а србачку општину напустиће у Разбоју гдје су се мјештани села удружили и организовали богат спортско-забавни програм како би на највишем нивоу дочекали реномиране свјетске бициклисте.

Тако ће од 10 до 13 часова у Разбоју бити организован турнир у малом фудбалу а од 13 до 13.30 кружна бициклистичка трка у селу. У истом термину планирано је и такмичење у навлачењу конопца док ће од 13.30 до 13.50 бити организована трка пјетлића на 50 и пионира на 100 метара.

Око 13.50 часова очекује се долазак учесника међународне трке у Разбој када ће их поздравити бројни мјештани а најављен је и долазак чланова Ансамбла народних игара “Лијевче” из Разбоја који ће бициклисте дочекати у народним ношњама, а који ће наступити и на затварању трке у Бањалуци пред више хиљада посјетилаца.

Испраћај бициклистичког каравана трајаће до 14.30 часова када ће бити организовано финале турнира у малом фудбалу а потом ће услиједити такмичење у бацању камена с рамена.

Истог дана од 11 до 13 часова биће организована Фијакеријада у склопу које ће кроз село проћи бројни фијакери и тако додатно увеличати овај догађај.

Пријаве екипа за мали фудбал и навлачење конопца примају се до 20. априла на бројеве телефона: 065 513 530 и 065 218 777 а за кружну бициклистичку трку, атлетску трку и бацање камена с рамена, пријаве се примају на дан такмичења.

Из организационог одбора позивају екипе и појединце из Разбоја и сусједних села да у што већем броју узму учешће у овим такмичењима.

Након дочека и испраћаја бициклистичког каравана и након завршетка спортских такмичења, организује се заједничко дружење уз печење – бика на ражњу и точено Нектар пиво.

Пролазак бициклиста кроз Разбој биће симболичан јер је из овог села поријеклом најбољи босанскохерцеговачки бициклиста свих времена, Танасије Kуваља, који ће се наћи међу промотерима овогодишње трке. Kуваља је као стални репрезентативац Југославије и њен капитен у шездесетим и седамдесетим годинама прошлог вијека односио побједе на тркама широм Европе и свијета а био је и учесник Олимпијских игара у Мексику 1968. године.

У циљу што безбједније вожње кроз ово село прије неколико седмица је извршена радна акција санације пута што су властитим средствима финансирали грађевинско предузеће “Хидрокоп” и дрвна индустрија “Зрнић” из Разбоја.

На данашњој сједници је договорено да се наредних дана дефинише и садржај спортско-забавног програма који ће бити организован у центру Српца пред долазак бициклиста а између осталог планиран је наступ фолклорних друштава и ревијална бициклистичка трка за све генерације у оквиру које ће најбољима бити уручене симболичне награде.

Чланови организационог одбора закључили су да припреме за бициклистичку трку за сада теку по плану. Већ увелико се врши уређење ужег градског језгра кроз кога ће проћи караван са укупно 500 учесника, од чега ће бити 176 такмичара из 30 земаља. Чланови одбора обишли су комплетну дионицу магистралног пута Нова Топола-Србац-Дервента којим ће се кретати учесници, као и дионицу према Разбоју и закључили да је потребно да се изврши санација пута на неколико мјеста, као и уређење зелених површина у околини путних праваца, што ће бити завршено до почетка трке.

Договорено је да ће један од пролазних циљева посљедње етапе бити на платоу испред Дома културе, што ће бити атрактивно за посматрање, јер ће се бициклисти борити да буду најбржи и тако прикупе додатне бодове за укупан пласман по завршетку трке. Онај ко буде најбржи у Српцу на пролазном циљу добиће посебну награду коју ће у Бањалуци на свечаној завршници уручити начелник општине Србац Млађан Драгосављевић

Посљедња етапа трке која је на распореду 21. априла креће из Прњавора а бициклисти ће магистралним путем из правца Дервенте ући у Србац, а затим скренути у улицу Здравка Челара, поред Радио Српца, у правцу зелене пијаце. Затим ће скренути код зграде Центра за социјални рад гдје ће се запутити у строги центар града и наставити свој пут шеталиштем крај зграде Поште па све до главне раскрснице са семафором на магистралном путу Дервента-Србац-Нова Топола. Свој пут ће наставити кроз Инађол и Повелич па све до Разбоја Љевчанског кроз кога ће возити неколико километара до прикључења пута за Нову Тополу и Лакташе, а затим ка крајњем одредишту у Бањалуци.

Тринаеста Бициклистичка трка Београд-Бања Лука која ће проћи у посљедњој етапи кроз Србац, биће одлична прилика за промоцију природних, туристичких и привредних потенцијала општине Србац јер ће трку у директном преносу посматрати вишемилионски аудиторијум путем бројних медија из региона, међу којима су и Еуроспорт, РТРС, РТС и други.

Трка ће бити одржана од 18. до 21. априла. Прва етапа је планирана од Београда до Власенице, друга етапа од Власенице, преко Kозлука, Угљевика и Лопара до Брчког, трећа је на потезу од Брчког преко Шамца и Добоја до Теслића а четврта од Прњавора преко Дервенте, Српца и Лакташа до Бањалуке.

Овај спортски догађај окупиће неке од најбољих свјетских бициклиста а међу онима који ће 18. априла стартовати на традиционалној трци је прошлогодишњи победник Гашпер Kатрашник. Трка ће имати квалификациони карактер за одлазак на Олимпијске игре у Токио 2020. године.

 

 

Comments are closed.