Обиљежавање 28. годишњице србачке бригаде у недјељу 7. јуна
4. јуна, 2020.
Kонференција беба неће бити одржана ове године
8. јуна, 2020.

Ратни пут србачке бригаде овјенчан поносом и славом

У организацији Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја данас је обиљежена 28. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, којој су поред делегација из Српца присуствовали бројни гости, међу којима и предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту, генерал Милан Торбица и припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ.

Церемонија је почела полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Малим Ситнешима гдје је присутнима јубилеј честитао предсједник Одбора и начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић, након чега је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа код спомен костурнице на градском гробљу и спомен соби у Српцу.

Централни догађај је организован на заједничком спомен обиљежју погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачког рата гдје је парастос служио протонамјесник Жељко Сарић.

Присутнима се обратио некадашњи потпуковник Војске Републике Српске и начелник Штаба србачке бригаде, Вићо Kовачевић, који је подсјетио да се у редовима ове бригаде борило 3.338 бораца од чега је своје животе положило њих 66 а за десеторицом бораца још увијек се трага.

Он је описао ратни пут који је трајао од постројавања на игралишту у Малим Ситнешима 7. јуна 1992. године, па све до прољећа 1996. године. Чланови бригаде прво су били ангажовани на обезбјеђењу границе са Хрватском у дужини од 42.5 километра а затим су се храбро борили на многим ратиштима, дервентском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком и градачачком ратишту.

„Водили су многе битке по неприступачним теренима и тешким временским условима али су достојанствено поднијели све недаће. Ниједног тренутка се нису огријешили о међународне прописе ратовања и за своје заслуге су одликовани орденом Петра Мркоњића. Сви ми, као и генерације које долазе, требамо бити поносни на њихов ратни пут“, рекао је Kовачевић.

Он је изразио жаљење што је данашње окупљање протекло без ученика основних и средњих школа, због пандемије вируса корона и подсјетио још једном на потребу организовања часова у школама како би се указало на улогу србачке бригаде у протеклом рату и уопште на процес стварања Републике Српске.

Током церемоније организовано је полагање цвијећа и паљење свијећа од стране делегација Општине Србац, Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Борачке организације РС, Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Полицијске станице Србац и удружења СУБНОР.

Обраћајући се присутнима, начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је цјелокупан ратни пут србачке бригаде био величанствен и нагласио да су многи борци својом жртвом и крвљу исписали најсвјетлије странице наше историје.

„Поносни смо на ову војну формацију која је дала немјерљив допринос стварању Републике Српске и омогућила нам да живимо у миру и слободи. Са аспекта локалне управе посвећени смо рјешавању бројних питања која се односе на борачку популацију, па тако из године у годину издвајамо све више средстава како бисмо им помогли кроз пројекте запошљавања и самозапошљавања, новчане и друге подстицаје“, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић, рекао је да је ратни пут бригаде примјер да није постојао никакав план и жеља Срба да протјерају несрпско становништво са својих огњишта.

„Свједоци смо да нас оптужују за све и свашта пред међународним кривичним судом а наша намјера је била да живимо једни поред других а не да угрожавамо једни друге. Kада погледамо наше окружење и тренутни положај Срба у неким државама које су имале атрибуте српства, гдје је данас угрожена слобода њиховог изражавања, онда посебно цијенимо оно што су учинили наши преци за одбрану слободе и стварање државе српског народа“, истакао је Савчић.

Због болести, учешће у данашњем догађају поново није могао узети бивши командант Прве србачке лаке бригаде, пуковник у пензији Миодраг Сувајац. Сувајца је у петак посјетила петочлана делегација Општине Србац и Борачке организације коју су чинили: Душко Митрић, Боривоје Врсајковић, Горан Плотан, Вићо Kовачевић и Свето Стојаковић.

У разговору с њим, евоцирали су успомене на ратни пут бригаде а пуковник Сувајац је још једном апеловао на јединство свих организација задужених за питања бораца јер се само на тај начин могу обезбиједити законом загарантована права и бољи и квалитетнији живот борачких категорија.

Више фотографија са данашњих догађаја можете погледати у фејсбук групи Општина Србац кликом на овај линк.

 

Comments are closed.