Без нових случајева корона вируса у Српцу већ 17 дана
29. маја, 2020.
Завршено асфалтирање путева и улица у Српцу у вриједности од 400 хиљада KМ
29. маја, 2020.

Расписан конкурс за упис ученика у средње школе

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2020/2021. години за 13 струка у 106 занимања, а припремљене су и стимулације у облику стипендија од 100 КМ мјесечно за ученике који упишу дефицитарна занимања, рекла је ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је навела да се и ове године очекује упис око 9.800 ученика који су у овом моменту у завршним разредима основних школа, те истакла да је ресорно министарство у претходном периоду радило на стимулативним политикама ради циљаних и усмјерних уписа у средње школе.

“На тај начин жељели смо усагласити потребе тржишта рада и уписа у средње школе, те да сви ученици који желе да остану на нивоу средње школе могу одмах по завршетку да нађу посао у струци, а они који желе да наставе школовање да имају добре квалификације”, рекла је Тривићева.

Она је навела да су потребе тржишта рада за занимањима у области текстилне, металне, дрвопрерађивачке и машинске индустрије.

Тривићева је истакла да је Влада Српске, на иницијативу премијера Радована Вишковића, јуче донијела одлуку да финансијски стимулише упис ученика у дефицитарна занимања у одређеним локалним заједницама и школама које су за то исказале потребу.

“Свим ученицима који изразе жељу да упишу неко од дефицитарних занимања обезбиједићемо 100 КМ на мјесечном нивоу у облику стипендије, као и бесплатан превоз за оне средњошколце који имају потребу за тим”, рекла је Тривићева.

Она је напоменула да су у припреми измјене и допуне закна о средњем васпитању и образовању које су дефинисале да се 25 одсто практичне наставе обавља код послодавца.

“На огласним таблама у средњим школама биће објављен списак која су то дефицитарна занимања, као и колика је била потреба на тржишту рада за одређеним занимањима”, рекла је Тривићева.

У овој школској години планиран je упис 10.969 ученика у средње школе, од чега 2.677 ученика распоређених у 119 одјељења занимања трећег степена сложености и 8.298 ученика распоређених у 348 одјељења занимања четвртог степена сложености.

Приликом уписа, кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама и у том случају им се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека, а рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.

Јавним конкурсом одређена су два уписна рока, и то јунски рок од 15. до 26. јуна и јулски рок од 6. до 17. јула.

У јунском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње 15. јуна, а завршава се 16. јуна за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа објављују се 18. јуна.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 22. јуна, а завршава се 24. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати уписа објављују се 26. јуна.

Comments are closed.