Одали почаст погинулим борцима из Kорова
31. јула, 2019.
Уговорено чишћење канала Доња Ина и садња стабала у износу од 91 хиљаду KМ
1. августа, 2019.

Расписан јавни позив за подстицај развоја предузетништва код младих до 35 година

Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске и Завод за запошљавање РС расписали су јавни позив незапосленим лицима за коришћење средстава по програму подстицања развоја предузетништва код младих старости до 35 година – „стартап (start-up) Српска” у 2019. години.

Програм се финансира донаторским средствима Владе Републике Србије у износу од 1.000.000 € (1.995.830 KМ) и средствима Завода за запошљавање у износу 1.644.170 KМ, а укупна финансијска вриједност Програма износи 3.600.000 KМ.

Циљ програма је подршка развоју предузетништва, одрживи економски развој, смањење броја незапослених и повећање броја запослених у Републици Српској кроз покретање властитог бизниса, регистрацијом предузетничких радњи или привредних друштава од стране младих старости до 35 година.

Програмом је обухваћено запошљавање незапослених лица пријављених на евиденцију као активни тражиоци посла која су на дан расписивања јавног позива имала до 35 година и која намјеравају покренути дјелатност у сљедећим подручјима:

– Производне дјелатности (прерађивачка индустрија),
– Грађевинарство – за области: специјализовани грађевински радови (електроинсталациони радови, увођење инсталација водовода, канализације, гаса и остали грађевински инсталациони радови, завршни грађевински радови и остале специјализоване грађевинске дјелатности);
– Пољопривреда: прерада пољопривредних производа, складиштење, паковање, сушење, сортирање, итд.;
– Информационо-комуникационе технологије за области: рачунарско програмирање, савјетовање и припадајуће дјелатности и информационе услужне дјелатности;
– Стручне, научне и техничке дјелатности за области: правне и рачуноводствене дјелатности, архитектонске и инжењерске дјелатности; техничко испитивање и анализа, реклама, пропаганда и истраживање тржишта; остале стручне, научне и техничке дјелатности и ветеринарске дјелатности;
– Дјелатности пружања смјештаја у туризму;
– Остале услужне дјелатности за области: поправка рачунара и предмета за личну употребу и домаћинство и остале личне услужне дјелатности.

Средства по овом Програму намијењена су за финансијску подршку новооснованим предузетницима и привредним друштвима, а у сврху адапатације пословног или производног простора, куповину опреме (нове или половне) или за трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20 % у структури укупног инвестиционог улагања.

Средства се могу додијелити до 70% укупне вриједности Програма, а највише 50.000,00 KМ. Властито учешће износи најмање 30% од укупне вриједности Програма исказане у бизнис плану.

Јавни позив је отворен до 29. августа а више информација може се пронаћи у тексту јавног позива који је објављен на интернет страници Завода за запошљавање РС кликом на овај линк.

Comments are closed.