Почиње учлањење у Омладински савјет од четвртка 21. фебруара
20. фебруара, 2019.
Удружење „Ц.Е.З.А.Р.“ јача везе са омладинским организацијама из окружења
21. фебруара, 2019.

Радови са лакташке колоније пред Српчанима, уручено признање наставнику Драгану Игњатићу

Ликовна колонија „Ласта“ из Лакташа која постоји већ 13 година једна је од млађих колонија у нашој земљи али је већ постала препознатљива на мапи културних дешавања и манифестација у Републици Српској, рекла је вечерас у Српцу директорица Центра за културу и образовање из Лакташа, Слађана Човичковић.

Она је у Дому културе отворила изложбу 25 ликовних радова који су настали од 2006. године до данас и чине фундус лакташке колоније од око 280 ликовних дјела.

Човичковић је рекла да јој представља велику част што су ови радови изложени у Српцу који је препознатљив у читавом региону по бардачкој колонији са традицијом дугом 35 година.

„То је једна од најреспектабилнијих колонија на нашим просторима и сви ми који смо након тога оснивали колоније у другим градовима, учили смо и стицали нова знања управо из бардачке колоније“, рекла је Човичковић и изразила захвалност на досадашњој успјешној сарадњи са садашњим и претходним директорима Центра за културу и спорт из Српца.

Говорећи о лакташкој колонији, она је истакла да је „Ласта“ препознатљива по томе што уз већ афирмисане сликаре даје прилику младим ликовним талентима који су тек завршили Академију ликовних умјетности и који уз менторство старијих колега откривају тајне сликарског заната.

„Тематика, мотиви и формат ових слика су различити јер колонија није тематски условљена. Даје се на слободи и нагласак је на личној импресији сликара“, рекла је Човичковић.

Она је додала да је ова поставка претходно била изложена у Добоју, а након Српца, биће представљена и публици у Теслићу.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт, Стеван Умљеновић, захвалио се присутним грађанима на доласку и додао да у Српцу, али и цијелој Републици Српској влада проблем у одвијању културног живота који је дијелом условљен недостатком финансија а дијелом недостатком публике.

„Недостатак новца се може лако надокнадити како би се култура још више развијала. То смо се и увјерили доласком новог општинског руководства које је у задње двије године побољшало материјални статус наше установе. Међутим, проблем публике је много већи и озбиљнији. Публика се ствара од вртића до средње школе, то је процес дуг најмање 15 година. Нажалост, свједоци смо да на културна дешавања не долазе просвјетни радници а и они ријетки који се појаве налазе се већ увелико у пензији“, рекао је Умљеновић.

Он је додао да свијетли примјер представља наставник Драган Игњатић из србачке основне школе који на ликовне изложбе, књижевне вечери и друге културне манифестације редовно доводи бројне ученике, па чак и читаве разреде.

„Ликовна и позоришна публика се ствара деценијама а то је наставник Драган Игњатић на вријеме схватио. Одајемо му истинско признање што дјецу учи правим вриједностима и што заједно с њима не пропушта готово ниједно културно дешавање“, истакао је Умљеновић.

У знак захвалности, Игњатићу је на поклон уручена умјетничка слика која је настала на бардачкој колонији а коју потписује сликар Здравко Kруљ, један од учесника прошлогодишњих сазива.

„Ово је мали знак пажње за оно што наставник Драган Игњатић чини у културном уздизању наше омладине. Он сигурно може да служи за примјер свим нашим суграђанима и надамо се да ће и други да се угледају на њега“, рекла је директорица Центра за културу и спорт, Сандра Михољчић.

Наставник Драган Игњатић захвалио се радницима Центра што су уочили да се редовно одазива на културна дешавања у Српцу са својим ђацима.

„Док год радим овај посао долазићу и доводићу ученике. Генерације се мијењају, једни одлазе а други долазе на њихова мјеста, али се традиција не прекида. Мислим да је долазак на овакве догађаје много битан младим нараштајима, и када је култура у питању, од вишка глава никад неће забољети“, истакао је Игњатић.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт Стеван Умљеновић је рекао да ће изложба радова са лакташке колоније бити отворена до 10. марта. Он је присутним посјетиоцима уједно представио каталог ликовних радова са 35. сазива бардачке колоније и додао да ће каталог бити допуњен стручним текстом о овој колонији кога је написала библиотекар и писац Бранка Санчанин из Српца, а који ће у новом издању ускоро бити представљен на промоцији у овој установи.

 

Comments are closed.