Народна библиотека промовисала сликовницу за дјецу у основној школи у Српцу
2. марта, 2020.
Повећана издвајања за културно-спортске манифестације и рад спортских клубова
3. марта, 2020.

Радно вријеме недјељом у Српцу скраћено до 12 часова

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на данашњој сједници локалног парламента већином гласова присутних одборника да радно вријеме недјељом буде ограничено у времену од 8 до 12 часова.

Овакво радно вријеме односи се на трговине на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима, субјекте регистроване за продају кориштених возила, киоске и аутопраонице, док у времену од 8 до 21 час могу да раде трговине на мало цвијећем и погребном опремом, као и субјекти који пружају услуге забаве и приређивања игара на срећу.

У образложењу одлуке, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да већ неколико мјесеци трају активности око одређивања новог радног времена а у том погледу обављени су и разговори са тридесетак предузетника обухваћених овом одлуком.

„Највећим дијелом је преовладао став да се угледамо на општине у окружењу. А ситуација је таква да све општине, попут Дервенте, Прњавора, Градишке и Лакташа и даље раде недјељом, с тим да неке раде до 21 час а неке су такође смањиле радно вријеме до 12 часова. У Србији су се изјаснили за рад недјељом, док у Хрватској планирају да уведу само одређен број радних недјеља у години. У Црној Гори су забранили рад недјељом али су се показали многи негативни ефекти овакве одлуке док је у Словенији такође ограничен број радних недјеља али су радници сто одсто више плаћени за ове дане“, рекао је Михољчић.

Он је додао да би се ово питање требало регулисати на републичком нивоу доношењем законских аката који би подједнако важили за све локалне заједнице.

„У Републици Српској само је општина Вишеград у потпуности забранила рад недјељом док су остале општине тек на том путу. У ситуацији када би све друге општине у окружењу Српца радиле недјељом а ми донијели одлуку о забрани, то би имало негативне економске посљедице по нашу општину. Зато би оваква одлука требала бити јединствена за све општине“, нагласио је Михољчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да скраћење радног времена недјељом до 12 часова представља, на неки начин, прелазно рјешење до коначне одлуке, а то је потпуно укидање рада недјељом.

„Наша намјера је да направимо компромис између послодаваца, радника и грађана и пронађемо најбоље рјешење за све. Уважавамо и мишљење јавности која се путем анкете на званичној страници општине убједљиво изјаснила за укидање рада недјељом. Сматрам да ће се у овом прелазном периоду грађани постепено навикавати на доношење одлуке о нерадној недјељи“, рекао је Драгосављевић.

Одборници СДС Мара Цвијановић Делевић и ПДП Мићо Малбашић рекли су да њихови одборнички клубови остају при томе да је најбоље рјешење била потпуна забрана рада недјељом.

„Сматрамо да грађани могу обавити потребну куповину намирница дан раније, само је потребно да се навикну на новонастало стање. Такође ни послодавци не би били оштећени јер би се суботом куповало више у њиховим радњама. Одлука о скраћењу радног времена не мијења битније стање у корист радника“, сматра Малбашић.

Сједници је присуствовао и предсједник Синдиката трговине, угоститељства и туризма РС Горан Савановић који је рекао да је покренуо овакву иницијативу у синдикату због ниских плата радника у трговинама и жеље да се побољша стандард грађана, али и због остваривања њиховог права на квалитетнији друштвени живот.

„Не може се само размишљати о материјалној користи послодаваца већ и о нашим грађанима које морамо спријечити да одлазе из Републике Српске у потрази за бољим животом. Промјена одлуке о радном времену мора да буде координисана активност, како општина и градова тако и ресорних министарстава и Народне скупштине који морају усагласити став око јединственог термина рада недјељом“, истакао је Савановић.

Он додаје да је иницијатива која је потекла из гранског синдиката добила велику подршку јавности а нарочито медија на простору Републике Српске и шире, Савеза општина и градова РС, представника Српске православне цркве и других субјеката.

„Дуг пут је до доношења коначне одлуке али нећемо одустати. У наредне двије до три седмице обавићемо разговоре са свим клубовима посланика Народне скупштине на ову тему, као и са ресорним министарствима како би се регулисало ово питање. Желимо да недјеља буде дан када ће радници посветити своје слободно вријеме породици и пријатељима, обавити неке активности које нису стигли током седмице, отићи на излет или неки друштвени догађај. То није могуће у оваквим околностима, а свакодневни напоран физички рад одржава се и на њихово здравље“, истакао је Савановић.

Kоментаришући данашњу одлуку србачких одборника, Савановић је рекао да треба подржати сваку одлуку која ће у коначници довести до укидања радног времена недјељом.

Одлуком која је данас усвојена предвиђено је да радно вријеме продајних објеката привредних друштава и предузетника, у којима се обавља трговина на мало, као и објеката који обављају занатску и услужну ђелатност,  преосталим данима у седмици траје од 7 до 23 часа.

У времену од 00 до 24 часа сваким даном мора да ради продајни објекат типа драгстор, бензинска пумпна станица и продавница на бензинској станици.

 

Comments are closed.