Омладинци Слоге успјешни на међународном турниру у Новој Тополи
21. јуна, 2021.
Одржан парастос у Жупском Разбоју
21. јуна, 2021.

Радио Србац обиљежио 46. годишњицу рада

Пригодним програмом и присјећањем на прошла времена, Радио Србац обиљежава данас 46 година постојања и рада. У посебној емисији „46 Година радија“ емитоване су честитке и изјаве представника Општинске управе, јавних предузећа и установа и разних организација и удружења са којима Радио Србац годинама сарађује.

Честитајући годишњицу рада директорици Радио Српца, Љиљани Kошчици, новинарима и свим запосленим радницима, начелник општине Србац Млађан Драгосављевић је рекао да је ова медијска кућа имала значајну улогу у информисању грађана у протеклих 46 година и додао да је упркос застарјелој опреми успио оправдати своје постојање и обавити све задатке, а то је правовремено и професионално информисање грађана.

„Посебно ми је драго што је Скупштина општине дала гаранцију да се ријеше дугогодишњи финансијски проблеми и измире заостале нето плате радницима, али и издвоји дио средстава за нову студијску и емисиону опрему како би ова медијска кућа уз много боље услове могла да настави свој рад“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kошчица је изразила задовољство што се Општина Србац побринула да се уочи годишњице рада нађе рјешење за финансијску стабилизацију Радио Српца.

„За 46 година постојања, попут већине малих медијских кућа, наилазили смо на бројне проблеме. Ипак, све ове тешкоће је превазишао, највише захваљујући његовим радницима, који су, како би се стабилизовало финансијско пословање предузећа, радили за минималне плате, па чак и без примања, али је најважније да смо опстали с обзиром на тренд гашења јавних локалних радио станица. Задовољни смо постигнутим резултатима у 2020. години узимајући у обзир да смо радили у условима пандемије, а од августа прошле године прихватили смо се одговорног посла, а то је пренос сједница општинског парламента, што је наишло на подршку наших вјерних слушалаца“, рекла је Kошчица.

Радио Србац је званично са радом почео 21. јуна 1975. године. Повод за отварање биле су катастрофалне поплаве у јесен 1974. године када је водостај Саве код Српца имао историјски максимум од 1.026 центиметара и када се вода улила у 520 кућа од којих је 18 срушено. Одбрана је трајала пуна 23 дана, а идеју да се у Српцу отвори радио станица тада је изрекао новинар из Сарајева, Златко Прленда, што је општинско руководство прихватило, а идеја реализована у кратком року.

У припремању објекта и набавци опреме, учествовало је 30-ак радио станица из БиХ, па се отуда може рећи да је у Српцу рођен радио солидарности.

Kао једино општинско електронско гласило, Радио Србац је послије Бањалуке најстарији радио у овом дијелу Републике Српске. Тренутно има шест запослених и неколико спољних сарадника.

Данас Радио Србац звнично емитује програм сваког дана од 8 до 18 часова, а централна информативна емисија је “Дневне новости“ која је на програму сваког радног дана од 15.30 часова, док се недјељом у 10 часова емитује емисија “Актуелно протекле седмице“ као преглед најзначајнијих дешавања у локалној заједници. Локалне теме ће и даље остати основа програмске шеме, од сервисних информација у јутарњем програму преко дневних вијести до економских и политичких актуелности.

Од 2011.године Радио Србац је кренуо са емитовањем програма путем интернета и веб странице на адреси www.radiosrbac.com а информације са подручја општине Србац објављује и на својој интернет и Фејсбук страници.

 

 

 

Comments are closed.