У Српцу пет нових случајева вируса корона
22. септембра, 2021.
Српчани на Трибалион Челенџ трци на Тари
22. септембра, 2021.

Рад и јединство пензионера дало резултате

У новој скупштинској сали данас је одржана годишња Скупштина Удружења пензионера општине Србац, на којој су разматрани и усвајани Извјештај о раду Удружења у 2020. години, Извјештај Надзорног одбора о извршеном прегледу-контроли материјално-финансијског пословања у 2020, Извјештај о финансијском пословању у 2020, након чега су размотерни и усвојени План финансијског пословања и Програм рада за 2021.годину.
Као гости Скупштини су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и новоизабрани предсједник Републичког удружења пензионера Ратко Трифуновић.
Након минуте ћутања којом је одата пошта преминулим члановима Удружења пензионера, присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић, који је истакао добру сарадњу између Удружења и локалне управе и обећао да ће тако бити и у наредном периоду.
,,Велико ми је задовољство што могу поновити оно што сам већ говорио на вашим сједницама, а то је чињеница добре сарадње, која се заснива на обостраном разумијевању и уважавању. Настојаћемо и у наредном периоду, у оквиру наших могућности, да пружамо подршку Удружењу пензионера, јер је њихов рад усмјерен на помоћ и подршку пензионерима са подручја наше општине и резултати тог рада су заиста видљиви“, рекао је начелник Драгосављевић.
Након начелника, секретар Удружења Славко Малешевић је поднио Извјештај о раду у протеклој години, уз образложење да се сједница одржава са закашњењем због епидемиолошке ситуације. Малешевић је истакао да Удружење броји 2.491 члана што је око 95% од укупног броја пензионера на подручју наше општине. Када је у питању структура пензије, Малешевић каже да највећи број пензионера прима старосну пензију за пуни радни стаж (1.459 пензионера или 55%), а просјечна пензија на подручју наше општине је око 324 марке, што је за 69 марака мање него на републичком нивоу.
Секретар Удружења је, као веома важног чиниоца у успјешном раду Удружења, истакао јединство међу члановима, а од значајних активности је истакао санацију објекта Дома пензионера и упућивање пензионера на бањску рехабилитацију.
,,Након 45 година од изградње Дома пензионера у Српцу, успјели смо да простор реновирамо и реализујемо инвестициони пројекат у вриједности од 26.000 марака, што смо успјели уз подршку начелника Драгосављевића, министра фининасија Зоре Видовић, учешћем нашег удружења и неколико привредника са подручја наше општине, на чему им захваљујем. Друга ствар коју желим да истакнем као изузетно позитивну је слање 25 наших пензионера на бањску рехабилитацију и то пет на терет буџета Републике, 10 средствима Удружења и 10 уз помоћ Општине Србац“, рекао је Малешевић, а као три основна елемента успјеха навео је јединство и бројност чланова Удружења, стабилност пословања уз подршку општине и постојање квалитетног удружења на нивоу Републике Српске у оквиру којег се и србачко удружење осјећа сигурно.
Новоизабрани предсједник Републичког удружења пензионера Ратко Трифуновић дао је пензионерима одговор на питања која су поставили, а обзиром да је од ступања на функцију по први пут у Српцу, похвалио је рад србачких пензионера, истакавши да могу послужити као примјер бројним другим удружењима у РС.
,,По први пут присуствујем сједници Удружења у Српцу и могу рећи да носим најљепше утиске, јер се ради о једном удружењу које ради добро,транспарентно и сви пензионери су добро инфрормисани и сагласни са радом ове организације. Већ сам рекао да они могу послужити као примјер доброг рада, што је услов за вредновање општинског удружења и подршку разних нивоа власти“, рекао је Трифуновић.
Предсједник Удружења пензионера Србац Остоја Ромић је, такође, позитивно оцијенио рад Скупштине и поменуо планове за наредни период, међу којима се издваја помоћ члановима који се налазе у стању социјалних потреба.
,,Без икаквих примједби су усвојена сва документа, што ме заиста радује. Већ данас припремамо да предамо документ Општини Србац који се односи на посебан статус пензионера, а након тога, уколико будемо имали средстава, у плану је рад на терену, то јесте уручивање једнократне новчане помоћи најугроженијим члановима“, рекао Ромић.
Обзиром да су бројни чланови Удружења пензионера били заражени вирусом корона, а неки су имали и озбиљне тегобе које су захтијевале болничко лијечење, са сједнице је грађанима упућен апел да се вакцинишу, како би заштитили своје здравље и здравље других, те како би колективни имунитет подигли на виши ниво.

 

Comments are closed.