Трећи васкршњи концерт Школе фолклора Ћукали у суботу 4. маја
29. априла, 2019.
Општина Србац суфинансираће превоз ученицима првих разреда средње школе
30. априла, 2019.

Првомајска честитка начелника Млађана Драгосављевића и предсједника Мирка Стојића

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић упутили су првомајску честитку грађанима општине Србац са жељом да га проведу у добром здрављу и расположењу.

У својој честитки начелник Млађан Драгосављевић подсјећа да се 1. мај у цијелом свијету обиљежава као дан који је кроз историју славио социјалне и економске успјехе радничке класе и синдикалног покрета и додаје да овај празник симболизује право на рад а тиме и право људи свих вјера и нација на достојан живот и егзистенцију.

„У протекле двије и по године од формирања нове локалне власти учинили смо крупне кораке ка побољшању материјално-друштвеног положаја наших радника, поштовању радничких и људских права и отварању нових радних мјеста.

Преузели смо руковођење општином у тешкој ситуацији, када су радничка права у органу управе и јавним предузећима и установама била обесправљена јер радници нису примили од три до 15 плата, док многи скоро три године нису могли овјерити здравствену књижицу. Ситуација је данас много боља јер смо успоставили континуитет у исплати плата и репрогамирању обавеза према радницима.

Дошло је и до видног побољшања стања у приватном сектору што је довело до пораста броја запослених, тако да је у посљедњих годину и по дана отворено најмање стотину нових радних мјеста. На то је утицало отварање нових погона и адаптација и проширење постојећих производних капацитета као резултат бројних мјера у виду давања земљишта за изградњу погона по подстицајним цијенама и усмјеравања једног дијела средстава из буџета подстицаје за запошљавање.

Иако обим привредних дешавања још увијек није достигао жељени ниво, направили смо крупне помаке ка стварању повољног пословног амбијента. У контакту смо са још неколико инвеститора који желе да отворе погоне у Српцу и постоји могућност да до посла на овај начин дође још један број људи, на шта ће утицати и најављено проширење производње погона фирми Kолектор и Перутнина Птуј.

Наша намјера је да до краја мандата побољшамо укупну економску ситуацију и положај радника, омогућимо сигуран амбијент за нове инвестиције и снажнију привреду и створимо друштво једнаких шанси и социјалне правде“, каже се у честитки начелника Млађана Драгосављевића.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић упућује честитку у своје име и у име свих одборника Скупштине општине са жељом да се наставе поштовати радничка и људска права и да се у наредном периоду отвори што већи број радних мјеста, нарочито за дјецу из социјално угрожених и борачких категорија.

„У протеклих двадесетак скупштинских сазива донијели смо бројне одлуке које су имале за циљ да побољшају економски развој, покрену нове производне капацитете и отворе нова радна мјеста, те растерете раднике у јавном сектору нагомиланих финансијских обавеза из претходног периода.

Омогућили смо подстицаје за запошљавање радника и подстицаје за развој пољопривреде, одобрили проширење индустријских зона и дали сагласност да се крене у поступак репрограмирања обавеза општинске управе и јавних предузећа и установа по питању пореза и доприноса за раднике.

То је било видљиво већ у првој години нашег мандата јер је видљив пораст укупних прихода у малој привреди који су у 2017. години износили 240 милиона KМ и већи су за 35 милиона у односу на 2016. годину, а слични показатељи важе и за 2018. године о чему се још увијек раде детаљне анализе.

Усвојили смо програм капиталних инвестиција од 2018. до 2022. године, ревидирали стратегију развоја општине и донијели план њене имплементације до 2021. године, те усвојили основе економске политике општине Србац за ову годину, а све то из разлога како бисмо додатно побољшали амбијент за нова улагања.

Улагање у образовање, школовање и запошљавање дјеце и омладине, представља нашу будућност због чега већ трећу годину у континуитету исплаћујемо општинске стипендије а финансирамо и пројекте младих, као и њихове културне и спортске активности и сваке године повећавамо број манифестација у којима они учествују, а све у циљу да их задржимо на овим просторима и омогућимо им да управо на свом огњишту заснују радни однос и оснују властите породице.

У увјерењу да ће вријеме које је пред нама донијети још боље економске и социјалне услове за живот, још једном вам упућујем искрене честитке са жељом да у добром расположењу проведете првомајске празнике“, каже се у честитки предсједника Скупштине општине Мирка Стојића.

Comments are closed.