Српчани присуствовали обиљежавању Дана несталих и погинулих на Озрену
30. августа, 2021.
Борачка организација се укључила у акцију изградње куће Драгану Стојковића из Ситнеша
30. августа, 2021.

Првом дружењу Kоровчана одазвало се око 120 мјештана

Око 120 мјештана Kорова окупило се протеклог викенда на првом Дану Kоровчана који је организован на игралишту код мјесног дома у организацији Мјесне заједнице Kорови.

Дружење на које су се одазвали мјештани који тренутно живе у селу, али и они расути широм свијета, протекло је у доброј атмосфери и евоцирању успомена, а многи од њих сусрели су се поново на старом огњишту након више деценија.

Предсједник Савјета, Горан Васић, каже да је дружење било пун погодак јер су локални мјештани, подијељени на Горње и Доње Kорове, увијек били сложни у свему, било да се ради о изградњи сеоске инфраструктуре, радним акцијама на уређењу села или организацији заједничких прослава.

“Многа села у окружењу организују слична дружења што нас је мотивисало да се и ми окупимо и провеселимо, али и договоримо неке будуће активности. Стигло је и доста наших људи из дијаспоре, поготово из Њемачке и Аустрије, који су обећали су да ће нам се придружити и наредних година јер се на оваквим догађајима још више зближавамо и радимо за добробит Kорова”, рекао је Васић.

Он је на почетку програма поздравио мјештане и информисао их о историјату села, досадашњим активностима и новим плановима након чега је организован краћи културни програм у извођењу Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша.

Дану Kоровчана присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић који је изразио задовољство што се мјештани окупљају на овакав начин јер се тиме промовишу благодети сеоског живота и останак младих. Пригодну молитву прије заједничке вечере изговорио је свештеник кобашке парохије, Славиша Топић а дружење је потрајало до касних ноћних часова уз два музичка бенда која су присутне забављала уз народну и изворну музику.

Средства за организацију овог догађаја обезбиједили су мјештани властитим учешћем а финансијску помоћ је обезбиједила и Општина Србац. Посебна захвалност упућује се Драгану Татомиру и Бори Васићу који су такође пружили помоћ у организацији.

“Договорили смо се да дружење постане традиционално и да га сљедеће године организујемо раније, и то прве суботе у мјесецу августу”, рекао је Горан Васић.

У припреми за одржавање Дана Kоровчана очишћено је игралиште и окречен мјесни дом. Kада је ријеч о инфраструктурним активностима, једна од најважнијих инвестиција које мјештани ишчекују је да се асфалтним путем споје њихова два засеока.

“Захваљујемо Општинској управи и Влади Републике Српске који су протеклих година помагали санацију пута, изградњу храма и друге активности и надамо се да ће ускоро бити асфалтирано преосталих 1600 метара пута како би се Горњи и Доњи Kорови коначно спојили модерним путем. Сигурно је да ћемо тада организовати нову фешту”, рекао је Васић.

 

 

Comments are closed.