Извор добио 1.700 KМ од Министарства здравља и социјалне заштите
19. фебруара, 2021.
Одржана осма сједница Предсједништва Борачке организације Србац
20. фебруара, 2021.

Први србачки ART WEEK у организацији удружења „Ц.Е.З.А.Р.“

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ у периоду од 22.02. до 27.02.2021. године организује први србачки ART WEEK – седмицу умјетности.

У питању је манифестација која има за циљ промоцију младих талената, те подршку активизму и креативности дјеце и младих у стварању културних садржаја. На овај начин ће се допринијети унапријеђењу опште културе у општини Србац.

Иницијатива је настала из жеље да се испита заинтересованост младих са подручја општине Србац за поље умјетности.

У оквиру седмице умјетности, биће одржан низ активности. За талентоване литерарне ствараоце отворен је литерарни конкурс на тему „Вршњачко насиље“. Тема је изабрана симболично, будући да се крајем фебруара широм свијета обиљежава Дан борбе против вршњачког насиља. Конкурс је отворен до четвртка, 25.02. када ће засједати комисија која ће прогласити најбољи рад. Побједник ће бити награђен, а свој рад ће представити на завршном догађају.

У понедјељак, 22.02. почиње активност „Музичка вјежбаоница“ – почетни састанак (у 11:30) са младим талентима у области музике, на којем ће доћи до договора око наставка заједничког вјежбања, те припремања тачке за завршни догађај. Циљ ове активности је пружање могућности младим музичарима да заједно вјежбају, буду препознати, као и да имају свој простор за вјежбање у оквиру просторија удружења.

Од 12 часова почиње једнодневни курс фотографије „Фотографија у покрету“. Почетак активности је у Српцу, након чега учесници одлазе на Бардачу. Водитељи активности су волонтери Цезара са великим искством у области фотографије и видеографије.

Уторак и сриједа (23.02. и 24.02.) су посвећени сликарству, будући да оба дана од 12 часова почиње Мала ликовна колонија. Колонију ће водити Вера Шаула, дипломирани графички дизајнер, а млади таленти имаће прилику да платна усликају по слободној жељи.

Art week се наставља у петак, 26.02., када ће бити организована активности „Рукотворница“, у оквиру које ће бити реализовано неколико креативних радионица истовремено. Учесници ће имати прилику да науче основе веза, израђују накит и декупаж радове, украшавају медењаке и слично. Након радног првог дијела дана, план је да се настави са дружењем уз филм и кокице, од 18 часова.

У суботу, 27.02.у 12 часова организује се завршни догађај, на којем ће бити представљено све оно што су млади вриједно радили читаве седмице. Биће организована продајна изложба фографија и разгледница са кратког курса фотографије, умјетничка дјела која су настала на ликовној колонији, те креативни радови настали на Рукотворници. Такође, у плану је и кратки прогам, који подразумијева наступ младих музичара, представљање најбољег литерарног рада, као и кратки плесни наступ.

Додатну вриједност читавом догађају даје хуманитарна нота, будући да ће средства од продаје радова бити преусмјерена за изградњу куће Небојши Вученовићу, који је члан руководства Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“.

Број мјеста на свим догађајима је ограничен па је потребно извршити пријаву путем Google форме: https://docs.google.com/…/1B9p3mQtQ1qvRuC…/viewform…

Учесници ће имати обавезу да носе маску, а на почетку свих активности биће обављено мјерење температуре, као и дезинфекција.

Art week се одвија у склопу пројекта „Креативни август за све“, који реализује организација Здраво да сте из Бањалуке.

Почетком фебруара десетак младих из Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ присуствовало је едукацијама које су имале за циљ осмишљавање догађаја по узору на манифестацију „Креативни август“ у Бањалуци. Идеја око које су млади били окупљени је да им је потребан бољи културни садржај и више начина за изражавање њихових талената и талената њихових вршњака, због чега је план да догађај пређе у традици, те да се реализује неколико пута у току године.

Art week је подржан од стране организација BHRI , IOM Bosnia and Herzegovina и USAID Bosnia and Herzegovina.

 

 

Comments are closed.