Нове препоруке хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац
14. марта, 2020.
Штаб за ванредне ситуације општине Србац донио нову наредбу о радном времену
16. марта, 2020.

Први случај корона вируса у Српцу, грађанима се апелује на појачан опрез

На подручју Српца забиљежен је први случај корона вируса, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Kако се сазнаје, ради се о лицу средње животне доби, поријеклом из Kукуља, које је прије три дана стигло у србачку општину са привременог рада у Њемачкој. Наведено лице је смјештено на Универзитетско-клинички центар Републике Српске, осјећа се добро и стабилног је здравственог стања.

Из Штаба за ванредне ситуације општине Србац упућују позив грађанима да, уколико посједују сазнања да су имала контакт са наведеним лицем, да се обавезно телефонски јаве надлежном љекару или епидемиологу или на број телефона 051/ 745 762 ради даље дијагностике.

СKРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА ГРАЂАНИМА ДА У СЛУЧАЈУ СУМЊЕ НА KОРОНА ВИРУС НИЈЕ ПОЖЕЉНО ДОЛАЗИТИ НА ЗДРАВСТВЕНИ ПРЕГЛЕД ВЕЋ ОБАВЕЗНО СЕ ЈАВИТИ ДЕЖУРНОМ ЉЕKАРУ ИЛИ ЕПИДЕМИОЛОГУ ИЛИ НА БР. ТЕЛЕФОНА 051 745 762 KАKО БИ СЕ ОРГАНИЗОВАО ЊИХОВ ПРЕВОЗ И СМЈЕШТАЈ У ИЗОЛОВАНУ ПРОСТОРИЈУ ДОМА ЗДРАВЉА ГДЈЕ ЋЕ СЕ ИЗВРШИТИ ДИЈАГНОСТИKА И ПО ПОТРЕБИ УПУТИТИ У KЛИНИKУ ЗА ИНФЕKТИВНЕ БОЛЕСТИ У БАЊАЛУЦИ,

Позив се нарочито односи на особе које осјећају здравствене тегобе а које су боравиле у земљама захваћеним корона вирусом или су имале контакт са лицима из иностраних земаља у којима је евидентирана појава вируса.

Посјете љекарима потребно је свести на минимум а медицинску помоћ потребно је затражити само у случају ако сте теже болесни, јако лошег општег стања, када имате јако високу температуру и грозницу и дуготрајно повраћање. За остале проблеме потребно је јавити се телефонски медицинским радницима како би то покушали ријешити.

Уколико сте већ морали доћи на преглед и у чекаоници је већи број особа, након јављања медицинској сестри можете причекати вани на отвореном.

Сваки улазак у Републику Српску такође је потребно пријавити искључиво телефоном надлежном љекару и епидемиологу на број 051 745 762.

Тренутно је новим вирусом корона заражено 20 особа у Републици Српској. Седам особа се налазе на Клиници за инфективне болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а 13 особа се налази у кућној изолацији. Сви пацијенти се осјећају добро и ниједан није витално угрожен.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 1.186 особа, које су допутовале из подручја захваћених вирусом (SARS-CoV-2), а надзор је завршен код 173 особе.

Comments are closed.