Почео упис нових чланова у школу рукомета
13. септембра, 2021.
У Српцу три нова случаја вируса корона, једно лице преминуло
13. септембра, 2021.

Прва штрапаријада у Жупском Разбоју окупила учеснике из десетак градова

На Прву међународну штрапаријаду, која је одржана јуче у Жупском Разбоју, дошли су штрапари из свих крајева БиХ. Били су ту власници расних коња из Дервенте, Добоја, Тешња, Јелаха, Бихаћа, Бањалуке, Лакташа, Челинца и Српца.

Заједнички је закључак и учесника и посјетилаца да се исплатио велики труд организатора Родољуба Нуждића да у свом селу организује ову манифестацију.

„Задовољан сам одзивом и овај дан ми даје снагу и енергију да из године у годину наше коњичко такмичење подижемо на виши ниво. Ове године учествовао сам на девет штрапаријада широм БиХ и данас су моји пријатељи дошли да ме подрже у организацији. Уколико епидемиолошки услови дозволе, сљедеће године у септембру очекујем и више такмичара и посјетилаца за које планирам да испечем бика на ражњу“, рекао је Родољуб.

Станислав Јакица, водитељ свих значајнијих штрапаријада у БиХ, оцијенио је штрапаријаду у Жупском Разбоју чистом десетком.

„Жеља нам је свима да и на овај начин оживимо село јер је евидентно да млади све више напуштају родни крај. На овај начин, враћајући коње у село, враћамо и сјећање на она стара времена када су људи коњима обрађивали земљу, извлачили дрва за огрев из шуме и живјели од свог рада на частан и поштен начин. Свједоци смо да сви ови домаћини припремају грла за једно овакво такмичење, а један овакав пар коња вриједи и до десет хиљада KМ. Драго ми је што је велики број младих штрапара дошао у Жупски Разбој и они су најбоља гаранција да ће овај спорт успјети“, рекао је Јакица.

Побједници у најзанимљивијој категорији, која окупља највећи број такмичарских екипа, перо лакој категорији, су браћа Срђан и Бојан Стојичић из Лакташа.

„Показали смо да смо најбољи у овој конкуренцији. Ми се овим спортом бавимо из хобија а заправо имамо ауто отпад у Јакуповцима код Лакташа. Kад год стигнемо учествујемо на штрапаријадама у БиХ и углавном заузимамо прва три мјеста у својој конкуренцији“ рекао је Срђан Стојичић.

Генерални спонзор такмичења је била фирма “Тат-Kом” из Српца.

 

Comments are closed.