Апел родитељима да не шаљу дјецу у школу ако сумњају на заразу
4. септембра, 2020.
Дом здравља у Српцу функционише са 100 одсто капацитета
4. септембра, 2020.

Прва седмица у основним школама у Ситнешима и Разбоју протиче без проблема

Прва радна седмица у Основној школи “Вук Kараџић“ у Ситнешима коју похађа 161 ученик распоређен у 17 одјељења протиче у најбољем реду уз поштовање свих епидемиолошких мјера препоручених од стране Института за јавно здравство и Министарства просвјете и културе, рекла је директорица школе Весна Савић.

Она каже да овогодишњи почетак школске године протиче у знаку борбе против вируса корона па полазак у школу изгледа другачије него до сада.

“Рад се одвија у централној школи у Ситнешима, подручној деветоразредној школи у Ћукалима и подручним одјељењима у Горњој Лепеници и Горњим Срђевићима, док је у Доњој Лепеници угашено подручно одјељење које је прошле године бројало само три ученика“, рекла је Савић.

Додаје да је најљепше ових дана било то што се испод маске ученика види осмијех, живост и раздраганост због почетка школске године.

„Извршена је дезинфекција свих школских просторија а Министарство просвјете и културе РС обезбиједило је дезинфекциона средства. Школа је од начелника општине Млађана Драгосављевића добила 200 маски за ученике који нису у могућности да обезбиједе маску или су је заборавили понијети од куће“, каже Савић.

Према њеним ријечима, ове године уписано је 15 првачића што је за четворо мање него прошле године.

“Сви школски објекти су у задовољавајућем стању, иако би у свакој од њих требало нешто реновирати, јер има школских објеката на којима је задњи пут рађено прије 48 година. Током распуста Влада РС обезбиједила је средства за санацију санитарног чвора и замјену врата у подручној школи у Ћукалима, у износу од 5.600 KМ а радови су завршени 27. августа, па је школа спремно дочекала почетак наставе“, рекла је Савић.

Kако каже, у плану је и замјена столарије у школи у Ситнешима и подручној школи у Ћукалима.

У Основној школи “Доситеј Обрадовић“ Разбој, која у свом саставу има деветоразредну школу у Kукуљама и четири петоразредне школе у Бајинцима, Лилићу, Малом Разбоју и Пријебљезима, школску годину је започело 340 ученика распоређених у 26 одјељења. Број ученика у односу на прошлу школску годину је већи за једно дијете, а прва седмица протиче без већих проблема, рекла је директорица школе Тања Радомир.

„Настава у централној школи у Разбоју организована је у три смјене, док у двије смјене раде подручне школе у Бајинцима и Малом Разбоју а остале школе у једној смјени. Часови трају по 30 минута. Ученицима су омогућена по два улаза у школама у Разбоју и Kукуљама“, каже Радомир.

У школи у Разбоју у нову школску годину уписан је 31 првачић или за 11 дјеце мање него прошле године, а у Пријебљезима нема уписан ниједан ученик.

“Школски објекат у Разбоју је у цјелости обновљен 2014. године након поплава и у задовољавајућем је стању“, рекла је Радомир и додала да су подручне школе у Бајинцима и Пријебљезима обновљене уз подршку родитеља, док је у наредном периоду у плану измјена кровне конструкције на школи у Kукуљама и преостале столарије која није урађена у првој фази.

Школа у Разбоју тренутно има запослена 43 наставника и једног асистента за ученике са посебним потребама, као и 18 радника техничког особља.

Разговор са директорицама Весном Савић и Тањом Радомир обавили су новинари Радио Српца и можете га послушати сутра у 10 часова на таласима Радио Српца и на веб страници radiosrbac.com у емисији Гост програма Радио Српца.

Comments are closed.