Одржана четврта редовна Скупштина Борачке организације Србац
25. јуна, 2021.
Извор по организацији и условима рада примјер у Републици Српској
26. јуна, 2021.

Противградна превентива Републике Српске спасила Лијевче поље и Посавину од града

Стријелци и аутоматске станице Противградне превентиве Републике Српске јуче су на ширем подручју дејствовали на облаке који су се развијали у градоносне облаке.

Тихомир Дејановић, директор предузећа, рекао је да су облаци надирали из правца југозапада. Упркос забранама од стране Kонтроле лета БиХ, од 14 до 17 часова испаљена је 81 противградна ракета.

„Дејствовали смо у Братунцу, Сребреници, Вукосављу, Челинцу, Добоју, Модричи, Прњавору, Лакташима, Српцу и Зворнику. Јуче и данас, дословце, спасили смо источни дио Лијевче поља и Посавину. Града је било у Срђевићима“, рекао је Дејановић.

Истакао је да су на првим станицама Добоја и Петрова, са југа, имали лед величине ораха и јабуке, а током попуне ракетама, установљено је да није уништен ни један пластеник и да је дејство 12 ракета било успјешно.

„Велики проблем нам стварају процеси са југозапада из Федерације БиХ и са сјевера од Саве. Наше ракете су практично прве линије одбране и веома је тешко ђеловати по формираним градоносним облацима који долазе из небрањене територије“, рекао је Дејановић.

Наша Противградна превентива је упутила занимљив допис хрватским колегама.

„Затражили смо да нам донирају 2.150 преосталих противградних ракета, које не користе и планирају их уништити. То уништавање би их коштало чак 50 хиљада евра. Ми им нудимо велику уштеду“, рекао је Тихомир Дејановић, директор „Противградне превентиве Републике Српске“, наводећи да је вриједност тих ракета око милион конвертибилних марака.

Comments are closed.