Чланови удружења Извор на седмодневном љетовању у Игалу
4. августа, 2021.
У Српцу пораст заражених вирусом корона, позив на поштовање мјера
5. августа, 2021.

Прослављена крсна слава храма Свете Марије Магдалине у Kаоцима

Више од стотину вјерника прославило је данас крсну славу православног храма у Kаоцима, Свету Марију Магдалину-Благу Марију. У јутарњим часовима одржана је света литургија коју су служили отац Филарет из манастира Осовица, свештеници Жељко Сарић, Александар Kустурић и Петко Вуковић из Српца, те свештеник Ненад Радуловић из Добрљина код Новог Града.

У пригодној бесједи, протонамјесник Жељко Сарић је подсјетио на значај данашњег празника, који се са великом радошћу слави у Kаоцима, и позвао вјернике да се сваке године окупљају у великом броју на овај дан.

Kумови данашње славе били су Саша Драгосављевић и његова супруга Невена, са дјецом Ањом и Јованом. Иако редовно долазе на вјерске свечаности у свом селу, по први пут су били кумови храмовне славе, што је за њих, како кажу, велика част.

“Након дугог ишчекивања коначно смо добили храм у нашем селу и желимо да се наш народ сабира на овом мјесту, прославља крсну славу и чува нашу богату традицију и обичаје”, рекао је Саша.

За кума храмовне славе наредне године изабран је мјештанин Славиша Петковић из Kаоца са својом породицом.

Након литургије, обављена је опходња око храма а потом и славски ручак за све присутне вјернике.

Данашњим церемонијама присуствовали су начелник општине Млађан Драгосављевић и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Милан Петковић, који воде поријекло из овог села.

“Драго ми је што је храмовна слава обиљежена онако како смо навикли, за разлику од прошле године, када је у ово вријеме била много тежа епидемиолошка ситуација. Ово је велики дан за Kаоце, одакле сам и ја потекао, а посебно ме радује што је на свечаност дошло много наших суграђана из дијаспоре које нисмо дуго видјели и који се труде да сваки слободан тренутак проведу у свом завичају”, рекао је начелник Драгосављевић.

Српска православна црква данас прославља празник Свете Марије Магдалине – Благе Марије која је била родом из горских предјела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалина. У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од гријехова, а касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповиједи. Заједно са пресветом Богородицом туговала је под распетим Христом на Голготи и три пута је посјетила његов гроб.

Према јеванђељима, послије Васкрсења, Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посјетила Рим, гдје је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га ријечима: “Христос васкрсе!” и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премјештен у Галију. Из Рима је Марија Магдалина отишла у Ефес где је помагала светом Јовану Богослову у проповиједању јеванђеља. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренијете у Цариград.

 

Comments are closed.