Двадесет и пета сједница Скупштине општине Србац у уторак 17. септембра
9. септембра, 2019.
Делегација Српца у Аустрији: Састанак са градоначеником Линца и Представништвом РС у Бечу
9. септембра, 2019.

Прославили 125. годишњицу од досељавања Чеха у Нову Вес

Око 150 припадника чешке народности окупило се протеклог викенда у Новој Веси на традиционалном дружењу које је организовало Удружење „Чешка беседа“ из овог села. У циљу очувања традиције и обичаја, ово друштво већ скоро двије деценије окупља на једном мјесту чешке потомке из Славонског Брода, Бањалуке, Приједора, Прњавора и Српца.

Дружење је ове године имало јубиларни карактер јер је обиљежена 125. годишњица од досељавања Чеха у Нову Вес.

Бројни припадници чешке народности присуствовали су миси у цркви Мала Госпа у Новој Веси а потом обишли гробна мјеста најмилијих и положили цвијеће. У вечерњим часовима за све учеснике је приређен културно-забавни програм.

Домаћин свечаности био је предсједник Чешке беседе Вјекослав Kратофил а међу бројним гостима су били замјеница амбасадора Чешке Републике у БиХ, Соња Убовић и начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, који је примио захвалницу за помоћ у организацији манифестације и подршци раду удружења.

“Носим лијепе утиске са ове свечаности и позитивно сам изненађен што се окупио велики број чланова удружења Чешка беседа из неколико градова у окружењу. Општина Србац подржава овакве и сличне манифестације које промовишу друштвени живот и увијек ћемо пронаћи начин да за њих издвојимо одређена средства из буџета”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Село Нова Вес је по много чему другачије од других мјесних заједница у србачкој општини јер су га 1894. године основали досељени Чеси из Чешке и Моравске у оквиру аустро-угарског програма насељавања сељака у сјеверну Босну.

Насеље се у почетку звало Kобаш, од 25. марта 1901. Kобашки Луг, и на крају, од 16. октобра 1908. године, Нова Вес, што значи “Ново Село”. Имена 25 домаћина првих досељеника Чеха уклесана су на спомен-плочи која је 1954. године, поводом 60-годишњице доласка, постављена на друштвеном дому “Ческа беседа”.

Ово удружење је било носилац културно-просвјетног рада између два свјетска рата и у каснијем периоду, а освајало је бројна признања на локалним и регионалним смотрама.

Велики допринос очувању сјећања на долазак Чеха на ове просторе и њиховом животу са локалним становништвом дао је србачки професор Мирослав Стојковић који је написао књигу „Нова Вес од 1894. до 2004. године“. Ради се о монографији која је од великог значаја за ово село и цијелу србачку општину јер је у њој описан животни пут 25 чешких породица и 116 њихових чланова који су стигли на ове просторе као колонисти за вријеме Аустроугарске и ту остали до данашњих дана.

У књизи су описани бројни обичаји који су сачувани до данас, али су након индустријализације многе породице у потрази за бољим животом одселиле у веће градове у БиХ и Хрватској, тако да је данас у селу остало само шест чешких породица.

 

Comments are closed.