Kорак више ка оснивању Фонда солидарности Борачке организације
20. септембра, 2019.
Почео други међународни дјечији турнир Дрим Тима у Српцу
21. септембра, 2019.

Прослава Дана и крсне славе општине Србац од 12. до 14. октобра

Свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац, Покрова Пресвете Богородице, и ове године биће обиљежене од 12. до 14. октобра, одлучио је данас организациони одбор којим је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић. Носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општина Србац.

Тако ће у суботу 12. октобра у 11 часова на централном спомен обиљежју у Српцу бити одржан парастос у знак сјећања на погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Идућег дана, у недјељу 13. октобра, од 18 часова у Дому културе биће одржана изложба ликовних радова са бардачке колоније која ће бити прожета темом „800 година аутокефалности Српске православне цркве“, што је била и тема овогодишњег сазива колоније.

Од 19 часова одржаће се свечана академија уз пригодан културни програм и додјелу награда и признања општине Србац у виду повеља, захвалница и награда општине младима. Очекује се да ће академији присуствовати и предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, који је одлуком Скупштине општине Србац ове године добитник највишег општинског признања, Повеље општине Србац.

Међу учесницима програма на академији и ове године, између осталих, биће познати глумац Народног позоришта Републике Српске, Горан Јокић.

Свечаности поводом Дана и крсне славе општине настављају се у понедјељак 14. октобра, на дан када се обиљежава празник Покрова Пресвете Богородице.

Тог дана биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова а од 11 часова је предвиђена свечана литија која ће кренути од овог храма и кретаће се градским улицама све до новоизграђеног храма Васкрсења Господњег.

Долазак литије у храм Васкрсења Господњег се очекује око 11.30 часова након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача.

Од 12 часова на платоу испред зграде општине биће одржан свечани програм у којем ће наступити: Дјечији вртић “Наша радост” Србац и сва културно-умјетничка друштва која дјелују на подручју наше општине.

На штандовима који ће бити постављени на тргу биће изложени специјалитети домаће кухиње које ће припремати културно-умјетничка друштва а биће постављени и штандови са храном и пићем које ће обезбиједити Општина Србац.

Очекује се да ће славским свечаностима присуствовати и представници братских општина Новогрођец из Пољске, Љубовија из Србије и других локалних заједница у окружењу.

Детаљан програм биће утврђен наредних дана на сједницама пододбора ове манифестације, о чему ће јавност бити благовремено упозната.

Kрсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 85 године када је одлуком министра Kраљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

 

 

Comments are closed.