Без воде неколико србачких улица у петак 28. фебруара
27. фебруара, 2020.
Преко 300 пољопривредника присуствовало стручном семинару у Kукуљама
27. фебруара, 2020.

Промовисана књига “У сусрет светињама” у Дому културе у Српцу

Центар за културу и спорт синоћ је у холу Дома културе у Српцу организовао промоцију књиге „У сусрет светињама“, аутора Видосава Ђурђевића, новинара и публицисте из Бањалуке.

Ријеч је о путопису у којем је аутор описао 65 српских светиња из пет земаља, а саиздавачи су Удружење грађана ,,Микро мрежа“ и штампарија „Графопапир“ из Бањалуке.

Посјетиоце је поздравила директорица Центра, Сања Јеињић, која је рекла да је књига жанра путописа и илустрована је фотографијама свих представљених манастира. Она је истакла да је овај неуморни путописац годинама путовао и сакупљао бисере српске културе који представљају неку врсту идентитета нашег народа сабирајући их у једну књигу.

Аутор Видосав Ђурђевић рекао је да је ово трећа промоција његове књиге, након Градишке и Бањалуке.

“У књизи су обухваћене православне светиње из Грчке, Србије, Црне Горе, Републике Српске и Хрватске, а посебан утисак на мене су оставили манастири Хиландар и Зетска Света Гора“, рекао је Ђурђевић и додао да је прешао око 50 хиљада километара посјећујући манастире.

Он је додао да је рад на књизи трајао пет година а у току је превод на руски језик.

Посјетиоце је у име штампарије „Графопапир“ поздравио Петар Вукелић, а присутнима су се такође обратили Бојан Тргић из Удружења грађана ,,Микро мрежа“ и србачки свештеник Петко Вуковић.

На синоћњој промоцији посјетиоцима је представљен и каталог Ликовно-еколошке колоније ,,Бардача-Србац 2019“. Стручни сарадник за културу, Стеван Умљеновић, захвалио је штампарији „Графопапир“ која је урадила каталог колоније у 100 примјерака, по изузетно повољној цијени, и додао да је повезница ове двије промоције јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

У публици је био и отац Иларион Kоста из манастира Осовица који је рекао да је ово вече било веома инспиративно.

“Оно што је занимљиво за братство манастира Осовица и што је уједно велика част је чињеница да је аутор међу светиње које је описао ставио и манастир Осовица који доживљава своју материјалну и духовну обнову“, рекао је он.

 

Comments are closed.