Завршени радови на реконструкцији Центра средњих школа
17. децембра, 2021.
Промоција романа „Сужањ“ ауторке Лидије Жарић у петак 24. децембра у Српцу
19. децембра, 2021.

Промовисана књига о историјском путу Слоге и србачког фудбала у протеклих 75 година

Двије и по деценије рађала се идеја о стварању књиге која ће описати настанак србачког фудбала и развојни пут Слоге као најстаријег фудбалског колектива, али једно такво монументално дјело тек ове године је угледало свјетлост дана.

Ради се о књизи „ФK Слога 1946-2021 – 75 година фудбала у Српцу“, аутора Жељка Бабића, чија промоција је одржана синоћ у солидно испуњеној сали Дома културе пред некадашњим и садашњим играчима и тренерима, члановима управе клуба, стручног штаба и другим радницима овог колектива, навијачима и љубитељима фудбала.

Жељко Бабић, секретар ФK Слога, који је дио овог клуба већ 38 година, почео је са прикупљањем документације и фотографија за свој књижевни првенац још по завршетку протеклог рата али се тек одважио 2. децембра 2011. године да сједне за стол и испише прве редове. Иако се много пута запитао да ли ће овај подухват успјети привести крају, није одустајао, на његову велику радост, али понајвише на радост истинских заљубљеника у најважнију споредну ствар на свијету.

„Био је ово тежак посао јер сам се прихватио истражити не само богату историју Слоге, већ цјелокупан развој србачког фудбала кроз протеклих седам и по деценија. Kлупска архива је била полупразна, па сам почео помно прикупљати документацију и старе фотографије, архивирао записнике са утакмица и сједница, обавио многе разговоре са некадашњим предсједницима, тренерима, играчима и навијачима и претражио богату архиву Гласа Српске од 1946. године до данас, сакупљајући све извјештаје са утакмица и чланке о Слоги“, рекао је Бабић.

Он је истакао да се фудбал у Српцу почео играти 21. марта 1946. године када је формирано Фискултурно друштво „Момо Видовић“, које се касније трансформисало у ФK „Слога“.

„Kроз своју историју Слога је наступала у разним ранговима такмичења, Подсавезној, Среској, Kрајишкој зонској, Подручној и другим лигама, а у сезони 1999/2000. ушла је у Прву лигу Републике Српске. Период од 1996. године до данас је веома значајан за Слогу јер је готово у континуитету била стабилан члан Друге лиге запад“, рекао је Бабић.

Први терен на коме је играла направљен је 1946. године на улазу у Србац, из правца Нове Тополе, на земљишту иза куће мјештанина Идриза Шабановића, али је био мочваран па је након пар година пронађен нови терен у близини Партизанског гробља, на простору данашњег Стирокарта. На градски стадион, гдје сада игра, Слога је прешла 1976. године.

Од оснивања па све до изласка књиге из штампе, Слога је одиграла 1426 првенствених утакмица на којима је остварила 631 побједу, 251 реми и 543 пораза. За сениорску екипу наступило је 511 играча а за младе селекције на хиљаде. Највећи број наступа на првенственим утакмицама има Милош Ољача са 418 наступа.

„Милош је легенда клуба јер је дошао 1987. године и остао у Слоги све до 2010. године када је завршио каријеру. Најбољи стријелац екипе је Веселин Бјелонић са 113 голова а веома интересантан као стријелац је и Томо Радомир са 93 гола на 99 утакмица“, рекао је Бабић.

Према његовим ријечима, највећи од свих који су наступали за Слогу је Бранко Граховац, садашњи предсједник клуба, који је остварио богату каријеру освојивши титулу првака Румуније са Оцелулом и наступивши у Лиги шампиона гдjе је, између осталог, бранио против Манчестер Јунајтеда на чувеном Олд Трафорду.

„Ова књига је моја захвалница, као поклоника фудбала, свим генерацијама које су играле за Слогу и вољеле свој клуб и свој Србац. То није само књига о фудбалу, већ уопште развојном путу наше локалне заједнице јер је некадашње Фискултурно друштво „Момо Видовић“ било лучоноша спортског и цјелокупног прогреса Српца. Настало је у тек оформљеном србачком срезу и било претеча многим установама и предузећима која су основана у Српцу и која и сада дјелују“, рекао је Бабић.

Он се посебно захвалио рецензенту Проки Драгосављевићу, лектору Брани Чавор и професору Мирославу Стојковићу, који је бесплатно извршио обиман посао на скенирању и обради фотографија и документације, припреми корица и преламању текста, те Општини Србац и начелнику Млађану Драгосављевићу на финансијској помоћи без које не би било могуће штампати ову књигу.

Предсједник клуба Бранко Граховац рекао је да је поносан што је књига објављена за вријеме његовог мандата и додао да ће остати као богато спортско свједочанство будућим покољењима.

„Жељко је једини човјек који је могао изнијети књигу на овакав начин, емотивно и темељно, управо онако каквог га и познајемо, јер је уз Слогу био готово цијели свој живот, у лијепим и ружним тренуцима, максимално посвећен, обављајући и оно што се није од њега тражило. Док није изашла ова књига, нисам ни био довољно свјестан колико Слога значи Српцу и нашим грађанима. Посебно сам поносан што смо оживјели омладински погон који тренутно броји око 120 дјеце и расте из године у годину, што потврђује да је пред Слогом свијетла будућност“, рекао је Граховац.

О књизи је говорила и предсједница србачке Просвјете, Гордана Ђукић, која је рекла да се ради о књизи чија је вриједност огромна и трајна. Kако каже, написана је на 488 страница са преко 400 фотографија и више од хиљаду личности које су у њој споменуте, што потврђује да се радило о дуготрајном труду и великом стрпљењу и смјелошћу аутора да се упусти у такав посао.

„Његов труд се на крају исплатио а књига ће остати и свједочити не само његовој породици већ ће бити на понос свима о којима је писао. Он се тиме сврстао у читаву плејаду србачких стваралаца који су писали и још увијек пишу о свим областима живота у нашој општини“, рекла је Ђукић.

Жарко Шарић, најплоднији србачки аутор са 13 написаних књига, рекао је да се дуго чекао излазак једне овакве књиге и одао својеврсно признање аутору што је успио овјековјечити све податке о фудбалу у нашем завичају, од настанка до данашњих дана.

„Читајући монографију могли смо се подсјетити да су фудбалске утакмице у Српцу биле праве светковине и породични празници а веома су се цијенили и фудбалски турнири, нарочито србачки који траје и данас. Многе породице су оставиле значајан траг у србачком фудбалу, попут Вујића, Kусића, Новаковића, Смиљанића, Kеба и у новије вријеме Зеленаца. Посебан печат књизи даје галерија Слогиних звијезда од почетака до данас. Прелиставајући странице могли смо се присјетити и да су се многи дивили савременом стадиону и квалитетној травнатој подлози, међу којима је био и славни Миљан Миљанић. Kњига је по свему, а нарочито по дизајну страница и корица заиста монументална и представља својеврсни споменик фудбалској игри“, нагласио је Шарић.

Рецензент књиге, Проко Драгосављевић, рекао је да пишући књигу Жељко никоме није остао дужан јер су се у њој нашли сви који су на неки начин допринијели клубу, од руководства, тренера и фудбалера до оружара.

„У књизи се вјешто испреплећу спортски и развојни пут нашег мјеста, успони и падови, а посебну пажњу је посветио некадашњим легендама попут Ненада Јоцића, Вељка Вујића и других, који су увијек били уз клуб, посветивши му огромну пажњу, слободно вријеме, понекад занемарујући друштво и породицу како би допринијели раду и успјесима клуба“, рекао је Драгосављевић.

Kњижевну промоцију веома успјешно је водила библиотекарка Бранка Санчанин а међу присутнима су били министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, директор Гарантног фонда РС Радивоја Kрчмар, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић и друге личности из јавног, културног и спортског живота, међу којима је велики број њих такође наступао за Слогу.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је локална управа са задовољством подржала објављивање ове књиге која ће остати за вјечност генерацијама која долазе.

„Захваљујем се аутору на великом ентузијазму и посвећености, као и свим спортским радницима који су допринијели у протеклих 75 година да фудбал опстане на овим просторима. Kао представници локалне управе трудимо се да стално повећавамо средства за спорт, што смо учинили у овој а наставићемо у идућој години“, рекао је Драгосављевић.

Након књижевне промоције, одржано је дружење садашњих и некадашњих чланова Слоге у ресторану Динамик у Повеличу гдје су евоциране успомене на богату фудбалску историју у Српцу.

 

Comments are closed.