Хуманисти из Аустрије помогли породици Лешчешин из Горњих Срђевића
24. децембра, 2021.
Бесповратна средства за развој руралног туризма
26. децембра, 2021.

Промовисан роман „Сужањ“ Лидије Жарић

У новој сали Скупштине општине Србац синоћ је одржана промоција романа „Сужањ“, књижевног првенца познате добојске новинарке Лидије Жарић.

У роману се говори о животу главне јунакиње Бојане Мартић и страдању богате породице у ратно и поратно вријеме Другог свјетског рата. Иако је писан на основу истинитих ликова и догађаја који су се збили у Kожухама на Требави, роман у себи носи универзалност у опису страдања породица због идеолошке припадности и одличан је приказ људских односа, обичаја и начина живљења у то вријеме на простору Требаве.

Ради се о животној причи, односно животној трагедији сроднице ауторке књиге, која је имала страховито тежак и трагичан живот условљен историјским околностима и дешавањима на нашем подручју у 20. вијеку.

„Идеја је врло конкретна, ради се о жени која је моја рођака, тачније моја тетка, која је имала ужасно тежак живот, трагичан живот и већ као дјевојка сам се запитала шта је довело до те трагедије, зашто и како се то издешавало, а када сам почела да добијам одговоре, они су у мени стајали учаурени годинама. У једном моменту сам пожељела да све то преточим у књигу у којој ћу писати не само о њој и њеној судбини, него и о судбини тог краја и историјском контексту који је довео до те њене трагедије“, рекла је Лидија Жарић.

Рецензент и лектор књиге, др Славица Гостимировић, каже да наслов заиста најбоље описује главну јунакињу.

„То је истинска људска прича која износи људску патњу. Лидија је композиционо остварила структуру доброг романа, који је, у једну руку, историјски роман који је оставио печат једног времена, а с друге стране је и социјални роман, јер је успјела да прикаже социјалне односе у једном специфичном времену. Kроз све то води је фина фабула и ток мисли који је не напушта, а све то успјешно прекида низом убачених догађаја који се вежу за словенску митологију“, рекла је Гостимировић.

Лидија Жарић каже да је синоћ по први пут била у Српцу, али да Српчане добро познаје и да су драги људи.

„Деведесетих година сам била репортер Прес центра Првог крајишког корпуса и често сам сусретала Прву србачку лаку бригаду и у најтежим тренуцима сам била са тим људима, тако да и дан данас са тим људима имам посебну везу“, рекла је Жарић.

Директор Народне библиотеке, Бранко Савановић, каже да су Српчани имали прилику да уживају на предивној промоцији, али да је разорачан што је број посјетилац био испод очекивања.

„Разочаран сам и жао ми је што је било оволико мало посјетилаца и са те стране смо доживјели непријано изненађење, јер је са нама била жена која годинама има везе са Српчанима, која је била ратни новинар и која је представила врхунско књижевно дјело. Било је ово предивно вече и ми, који смо присуствовали, носимо предивне утиске“, рекао је Савановић.

У улози модератора је била Миланка Стаменић, професор српског језика и књижевности, а мелодијом је вече уљепшала професор музичке културе Љубица Тимановић.

 

Comments are closed.