Од 6. до 10. септембра Дани сјећања на страдање Српчана на озренско-возућком ратишту
4. септембра, 2019.
Почиње јесења систематска дератизација на подручју општине Србац
4. септембра, 2019.

Промоција Славено-српског магазина и књиге „Огледи“ у сриједу 11. септембра у Српцу

Центар за културу и спорт Србац организује у сриједу 11. септембра у 19 часова у Дому културе у Српцу предавање др Душка Певуље.

Једна од тема ће бити промоција Славено-српског магазина који је штампан у Венецији 1768. године у штампарији Димитрија Теодосија и први је српски књижевни часопис, а којег је др Душко Певуља приредио поводом 250 година од објављивања.

На предавању ће бити представљена и књига “Огледи” у којој су сабрани текстови Слободана Јовановића, правника, социолога, књижевног критичара и историчара, представника “београдског стила” који се издваја величином, снагом, љепотом и многоликошћу свог дјела. Предговор је написао др Војислав Kоштуница, а поговор др Душко Певуља.

Улаз на предавање је слободан.

Душко Певуља је професор српског језика и књижевности на Филолошком факултету у Бањалуци на катедри србистика, као једној од свега двије катедре на подручју бивше Југославије које носе такав назив.

Он је до сада у више наврата гостовао у Српцу и организовао неколико књижевних промоција и предавања.

У читаоници библиотеке и холу Дома културе промовисао је своје књиге „Повратак србистици“, „Разговори“, „Петар Kочић у књижевној периодици“ и “Сава Мркаљ, пјесник и филолог” као и предавање на тему “Стогодишњи помен Петру Kочићу” а одржао је и предавање за ученике гимназије и економске школе на којем је говорио о значају очувања српског језика као идентитета српског народа.

Comments are closed.