Подјела диплома за средњошколце
21. јуна, 2019.
Дан сеоског туризма на Мотајици
22. јуна, 2019.

Промоција књиге Здравка Ђукића

У организацији СПКД “Просвјета“ Србац , у сали Скупштине општине Србац, промовисан је књижевни првенац професора математике у пензији Здравка Ђукића (73) који је за 40 година стажа сачувао личну архиву и све задатке из математике са теоријским приступом и рјешењима, све то ставио међу корице и добио књигу под називом “Приручник из математике за прве разреде средњих школа“ са 800 задатака.

Аутор је по много чему специфичан. Био је ученик прве генерације србачке гимназије 1965. године, потом је успјешно завршио студиј математике у Београду, вратио се у завичај и 1970. године постаје професор у својој гимназији предајући математику све до 2011. године када одлази у пензију“ рекла је предсједница „Просвјете“, лектор и уредник књиге Гордана Ђукић и додала да је данас тешко наћи професора који је педантно сачувао све писмене и контролне радове својих ученика за 40 година рада.

Рецензент Вићо Ковачевић, такође професор математике у пензији, каже да ће Приручник бити од изузетне користи за ученике средњиих школа, за матуранте који се спремају за пријемне испите, а и за професоре као ванредне припреме за часове.

Мој циљ је био да тежак предмет као што је математика учиним да не буде баук, већ да га ученици вјежбајући задатке разумом и логиком, заволе. У математици влада хармонија, као и у музици, с тим што музика задовољава душу, а математика разум“, рекао је аутор Ђукић и додао да математика помало личи и на шах гдје мала грешка значи губитак партије а у математици задатак чини неријешивим.

Аутор Ђукић испричао је занимљив детаљ везан за шах када се као студент у Београду 1969. године на једној од 30 плоча такмичио са славним шахистом Виктором Корчнојем, који је тада био трећи на свијету .

Корчној је добио 24 партије, пет је ремизирао а само једну изгубио од студента математике Здравка Ђукића који и данас чува његов потпис.

Најплоднији србачки писац који је издао 11 књига, Жарко Шарић, говорио је о значају појединаца који се одваже да напишу књигу као што је то урадио професор Ђукић, потом се осврнуо на значај отварања Гимназије у Српцу 1965. године која је интелектуално препородила овај град и општину, у коју се тада увелико долазило, а не као данас када је општина све празнија.

 

 

Comments are closed.