Србачка регата окупила 25 чамаца са преко стотину учесника
26. јула, 2021.
Одата почаст погинулим борцима из Доње Лепенице
26. јула, 2021.

Произвођачи боровница из Српца представили производе на градском тргу

У склопу промотивне кампање “Бирај боровницу – домаћу и свјежу” данас је на градском тргу у Српцу представљен дио производа домаћих узгајивача боровнице који су окупљени у Пољопривредни кластер ГЛС.

Грађани су на промотивном штанду могли купити боровнице које производи предузеће „Наша боровница“, Бојана и Санеле Видовић из Српца,. који се баве узгојем ове воћке на засадима у Старом Мартинцу, као и компот од боровнице Пољопривредног газдинства Зорана Ивановића.

Циљ кампање је да се потрошачи упознају са домаћим произвођачима једне од најљековитијих воћних врста јер су истраживања показала да би грађани радо куповали домаће производе уколико би се адекватно информисали о произвођачима и начинима куповине овог производа.

На овај начин се уједно промовише домаћа потрошња и помаже локалним произвођачима да лакше пласирају своје плодове.

Породица Видовић има засад боровнице на 5.5 дунума, који је у веома добром стању и ове године се очекује рекордан принос од преко пет тона. У производњи и промоцији њиховог бренда Наша боровница свесрдно им помажу синови Вељко и Страхиња, али и кћерка Ђурђа.

Њихове боровнице моћи ће се купити и наредних дана, а продаја траје још ове и сљедеће седмице. Наруџбе се врше путем телефона: 065/648-914.

Један од узгајивача који су данас представљени је и Зоран Ивановић који је први произвођач плантажне боровнице на овом подручју. За овај посао се одлучио након што је прије девет година постао прекобројан у Телекому, добио отпремнину и кренуо са привређивањем на властитом земљишту.

Kао пионир у овој производњи суочио се са сушењем садница, ледом, градом, болестима биља и другим проблемима и изазовима на којима су се учили други произвођачи који су касније подизали засаде боровнице.

Зоран није поклекао и наставио је да учи, поправља и унапређује своју прозводњу и данас производи овај квалитетан и вриједан плод, а посебан интерес влада за његовим компотом који се може набавити лично у газдинству или путем телефона 065/905-280, као и наруџбом преко фејсбук странице Пољопривредног кластера ГЛС.

Један од циљева ове промотивне кампање је и да директно повеже произвођаче путем друштвених мрежа и платформе Плодови села са потрошачима.

Сам назив кампање каже “БИРАЈ” (здраве навике и купуј) “БОРОВНИЦУ” (као једну од најљековитих воћних врста). и то не било какву боровницу, већ “СВЈЕЖУ”, како је и најслађа, и “ДОМАЋУ”, сигурну, са грмова наших произвођача.

Групу окупљену у Пољопривредном кластеру ГЛС тренутно чине 10 произвођача из Српца, Градишке, Челинца, Новог Града и Петрова, а с обзиром на интересовање за узгој ове културе, треба очекивати много већи број и ширење на читаву Републику Српску.

 

Comments are closed.