Хуман гест четири србачка кафића: Приход од кафе за помоћ Мињи Матић
6. децембра, 2020.
Изложба слика са лакташке колоније у четвртак 10. децембра у Српцу
7. децембра, 2020.

Производи србачког удружења жена постају прави хит у региону

Kреативне жене из Српца које су овладале тајнама бројних заната дуго нису успијевале да пронађу своје мјесто на тржишту, али све се промијенило прије годину дана, када се родила прва идеја о оснивању заједничког удружења.

Њихови производи, који су до тада углавном били скривени од очију јавности, постали су прави хит, тако да вриједне домаћице сада имају пуне руке посла да би задовољиле потребе суграђана.

Предсједница Удружења жена Србац Весна Смиљанић каже да су од оснивачке сједнице Скупштине, која је одржана у јануару, па све до данас, учланиле 60 жена које баратају разним вјештинама, од припреме зимнице и сокова, до израде одјевних и украсних предмета, етно-сувенира и употребних предмета за домаћинство, управо онако како су то радили њихови преци.

“Одавно смо превазишли сва очекивања, јер нисмо могли ни претпоставити колико има талентованих жена у Српцу, а још више смо остали затечени интересом грађана за оно чиме се бавимо. Отвориле смо радњу у центру града и добиле простор од општине за одржавање састанака, а надамо се и новчаној подршци из буџета”, рекла је Смиљанић.

Она додаје да се на сваком од њихових производа налазе лого удружења и основни подаци о производу и његовом креатору, што даје на озбиљности и атрактивности.

“У преговорима смо са “Kућом Лијевча и Поткозарја” из Градишке да наш асортиман презентујемо и њиховим купцима. У петак смо учествовали на изложби испред ове Kуће, коју је организовала Туристичка организација Градишка у сарадњи са Пољопривредним кластером ГЛС. Посјетиоци су имали прилику да испробају нашу зимницу”, рекла је Смиљанић.

На сличан начин планирају да се представе и у “Kрајишкој кући” у Бањалуци.

“Да бисмо продавали наше производе на овим мјестима потребно је да извршимо одређене хемијске анализе. Већ смо извршили анализу пекмеза од шљива а резултати су били одлични. Финансијску помоћ у том погледу нам је пружила Општина Србац”, навела је Смиљанић.

У удружење се учлањује све већи број младих за које се организују разне едукације, попут радионица цртања и израде плавог змијањског веза, у којој је недавно учествовало двадесетак србачких ђака.

Чланица удружења Гордана Ивковић једина у удружењу се бави израдом змијањског веза, а овим хобијем окупирана је још од дјетињства.

“Још као дјевојка вољела сам да везем. Тада су модерни били Вилерови гоблени, који су били права умјетничка дјела и за израду једног таквог гоблена средње величине је требало и по неколико мјесеци рада. Данас углавном израђујем змијањски вез, који је за мене нека врста одмора и предах од свакодневних послова. Трудим се да своја искуства пренесем младима и тако га сачувам од заборава”, рекла је Ивковић.

Занимљивим хобијима бави се и чланица удружења Вида Сувајац, која израђује корпице од новина и домаће сапуне и мелеме чија је основа свињска маст, а примјесе су у виду разног љековитог биља.

“Сапуни произведени на овај начин одговарају разним типовима коже, а у понуди имам сапуне са активним угљем, лавандом, невеном и кафом, као и сапун без примјеса. Предност је у томе што су природни и не садрже ништа штетно за кожу. Мелеми су такође јако тражени и користе се за опекотине, хемороиде и отворене ране”, каже Вида.

Србачко удружење жена учествовало је недавно у пројекту “Фарма два” у склопу којег су три чланице оспособљене за израду чајева, етеричних уља, мелема и сличних производа, а добиле су властиту амбалажу и етикете, као и подршку у пласману на тржишту.

Удружење жена је показало хуману црту бесплатно израдивши 420 заштитних маски за социјално угрожене и незбринуту дјецу и 30 медицинских капа радницима србачког Дома здравља. Организовале су и акције садње цвијећа у градском парку.

 

Comments are closed.