Фестивал омладинског позоришта “Домино фест” од 15. до 29. јуна у Српцу
11. јуна, 2019.
Дружење “Раде кува гра’ “у Ножичком у недјељу 16. јуна
12. јуна, 2019.

Професор Здравко Ђукић објавио Приручник из математике за први разред средњих школа

Здравко Ђукић, професор математике у пензији из Српца, издао је ових дана капитално дјело под називом Приручник из математике за први разред средњих школа.

Ђукић је у 14 поглавља своје књиге сабрао задатке за контролне и писмене радове које је давао ђацима у својој четрдесетогодишњој пракси како би на приступачан начин будућим средњошколцима математику као предмет учинио лакшом и занимљивијом.

Он је обухватио градиво првог разреда гимназије и осталих средњих школа а свако поглавље састоји се из теоретског дијела са одговарајућим формулама, ријешеним задацима и задацима за вјежбу.

Kњига ће званично бити представљена Српчанима на промоцији у новој сали Скупштине општине Србац која ће се одржати у четвртак 20. јуна са почетком у 19 часова.

О књизи ће говорити Здравкова супруга Гордана Ђукић, професорица српског језика и књижевности у пензији, као и рецензент књиге Вићо Kовачевић и србачки књижевник Жарко Шарић. Једну од рецензија у овој књизи написао је и дугогодишњи професор математике у пензији, Симо Савић.

Професор Здравко Ђукић студирао је математику на Природно-математичком факултету у Београду а по завршетку студија 1970. године вратио се у србачку Гимназију гдје је радио као професор све до пензионисања 2011. године.

Kао успјешан професор преносио је знање својим ученицима који су се потврђивали на бројним такмичењима заузимајући сам врх у БиХ и Републици Српској, чиме су на најбољи начин афирмисали своју школу и завичај.

Поводом 25 година рада Друштво математичара, физичара и астронома БиХ 1978. године додијелило му је своје највише признање а поводом одласка у пензију Општина Србац му је додијелила Повељу за четрдесетогодишњи успјешан рад у школи.

Поред образовног и педагошког рада, Здравко се потврдио и као успјешан шахиста. Стекао је звање мајсторског кандидата у шаху и био је неколико пута првак Шаховског клуба Србац.

У лијепој успомени остаће му симултанка славног Виктора Kорчноја која је одиграна 10. априла 1969. године у Београду, у којој је тада совјетски велемајстор и трећи шахиста свијета, у игри на 30 плоча, добио 24 партије, пет ремизирао и само једну изгубио од студента математике Здравка Ђукића.

Позивају се грађани да присуствују овој књижевној промоцији.

 

Comments are closed.