Александар Глишић потписао уговор са трофејним клубом из Јерменије
22. фебруара, 2019.
“Љубав на лесковачки начин” у сриједу 27. фебруара у Српцу
23. фебруара, 2019.

Професор Милан Благојевић у Српцу: Затворска казна за укидање или промјену назива Републике Српске

Kо покуша да укине или да промијени назив Република Српска, казниће се затвором од двије до 12 година, приједлог је професора уставног права и судије бањалучког Окружног суда, проф. др Милана Благојевића кога је још у октобру 2015. године упутио према институцијама Републике Српске.

Он је ово изјавио вечерас на предавању „Сачувајмо Републику Српску“ које је одржано у препуној читаоници Народне библиотеке у Српцу.

Професор Милан Благојевић је рекао да су назив Републике Српске и њене надлежности све више угрожени и да је неопходно донијети механизам који ће спријечити било ком појединцу или институцији да покуша да то промијени.

„Сматрам да би требало уградити у Кривични законик Републике Српске како поступати у случају неовлашћене промјене назива Републике Српске која никога не напада нити вријеђа својим постојањем. Kао што је и за напад на уставни поредак Републике Српске предвиђена затворска казна од двије до 12 година, мислим да је и у овом случају распон казне за ово кривично дјело адекватан“, рекао је Благојевић.

Он је истакао да је ово његова оригинална идеја на коју до сада није наишао у домаћој и иностраној уставно-правној науци.

Благојевић истиче да је формулисао још једно слично рјешење, а то је да ко покуша без одлуке или противно одлуци Народне скупштине Републике Српске да укине или промијени назив Република Српска, да се казни затворском казном од двије до 12 година.

„У овом случају остављена је могућност Народној скупштини да може једног дана потегнути питање промјене назива Републике Српске што је једина мана овог приједлога, јер ни Народна скупштина не смије имати ово право. Зато је први приједлог ефектнији, а то је да било који покушај укидања или промјене назива, буде санкционисан затворском казном“, нагласио је Благојевић.

Према његовим ријечима, уколико би се то реализовало кроз допуну Кривичног законика и објавом у Службеном гласнику Републике Српске, тада више нико не би могао да дира у назив Републике Српске, па чак ни судија Уставног суда БиХ. Он истиче да би тада на снагу ступило Тужилаштво које би гонило све оне који покушају да промијене њен назив.

“Били смо свједоци да је Бакир Изетбеговић ишао у јавност са захтјевом за оцјену уставности назива Републике Српске, па је послије тај захтјев измјенио рекавши да би се називу требало још нешто додати. Допуном Кривичног законика мојим приједлогом спријечио би се и било који покушај додавања на постојећи назив, што би такође било класификовано као кривично дјело”, истакао је Благојевић.

Он је рекао да је у посљедњих 20 година присутна континуирана стратегија разарања Републике Српске и додао да свака озбиљна држава не смије дозволити да се неко њоме игра.

“Због тога је неопходна кривично-правна заштита назива Републике Српске којој је прихваћен међународно-правни субјективитет по Дејтонском споразуму. Она је субјект међународног права и по томе се разликује од других држава на свијету”, рекао је Благојевић.

Kао примјер навео је државе које чине Руску Федерацију а затим и друге федералне јединице попут Белгије, Аустрије, Њемачке и Швајцарске у Европи, Етиопије, Нигерије и Јужноафричке републике у Африци, Уједињених Арапских Емирата и Индије у Азији, Kанаде и САД-а у Сјеверној Америци, Бразила у Јужној Америци и Аустралије истичући да ниједна покрајина или савезна држава у саставу ових федералних јединица нема међународно правни субјективитет као што га има Република Српска, која је по томе јединствена.

“Међутим, име као име ништа не значи Републици Српској ако нема квалитетног садржаја који ће је чинити, односно ако свако од нас не изгради своју личност”, рекао је Благојевић.

Додаје да је поред њеног имена подједнако важно да се сачувају њене надлежности због чега је такође предложио затворску казну за све оне који неовлашћено преносе уставне надлежности Републике Српске, што би такође требало по његовом мишљењу уградити у Кривични законик РС.

“То би требало дефинисати на начин да онај ко без овлашћења или противно овлашћењу Народне скупштине Републике Српске пренсе неке уставне надлежности Републике Српске на било који други ниво власти у БиХ или изван БиХ, казниће се затвором од двије до 12 година. Ако је ово дјело учињено из нехата, учинилац би се требао казнити затвором од једне до осам година”, нагласио је Благојевић.

Он истиче да се под овим не мисли да Република Српска не смије дати ништа што је њено, већ да не смије дати било шта ако за то нема дозволу Народне скупштине Републике Српске.

“Свака озбиљна држава требало би да о томе води рачуна. И онда не треба да нас чуди што наш народ све више пада у депресију и одлази са ових подручја. Треба да знамо да људи не одлазе искључиво због економских разлога, већ зато што се поигравамо са државом”, истакао је Благојевић.

Према његовим ријечима, Република Српска је од завршетка рата била прилично неорганизована по питању заштите својих надлежности што је довело до тога да јој многе од њих буду одузете.

“Још у октобру 2015. године као грађанин сам под својим именом Народној скупштини поднио ове приједлоге који су након десетак дана прихваћени као закључак у Службеном гласнику РС, након чега је затражено да Влада РС у року од 90 дана поднесе приједлог по том питању, али до данашњег дана то још увијек није урађено. За сада је све остало само на мојој идеји и искрено се надам да ће институције Републике Српске утицати на то да се Кривични законик РС допуни овим приједлозима”, нагласио је Благојевић.

Ово је било његово друго гостовање у Српцу у протеклих годину дана након што је у марту прошле године промовисао двије своје књиге „Правосудна неистина“ и “Хрестоматија технологије охаеризма (Хроника једне националне и уставне патологије)”.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да су ова књижевна дјела доступна читаоцима србачке библиотеке и да представљају одлично штиво за све оне који желе да сазнају нешто више о све чешћим нападима на Републику Српску и напорима који се чине на очувању њеног интегритета, уставног поретка и територијалне цјеловитости.

 

 

Comments are closed.