Изложба посвећена великану науке Милутину Миланковићу у понедјељак 16. септембра у Српцу
11. септембра, 2019.
Почело уређење порте храма Васкрсења Господњег у Српцу
13. септембра, 2019.

Професор Душко Певуља представио у Српцу књигу “Огледи” и Славено-српски магазин

Душко Певуља, професор на Филолошком факултету у Бањалуци, синоћ је у Дому културе у Српцу одржао предавање на којем је говорио о Славено-српском магазину који је штампан у Венецији 1768. године у штампарији Димитрија Теодосија.

Ради се о првом српском књижевном часопису кога је Певуља приредио поводом 250 година од објављивања.

Након тога, представљена је књига ,,Огледи“ у којој су сабрана дјела Слободана Јовановића за коју је предговор написао Војислав Kоштуница, а поговор професор Певуља.

Певуља је навео да је књига „Огледи“ настала обједињавањем текстова које је угледни научни радник, академик, професор и политичар Слободан Јовановић написао о својим знаменитим савременицима и претходнцима, и то: Доситеју Обрадовићу, Вуку Kараџићу, Петру Петровићу Његошу, Стојану Новаковићу, Љубомиру Недићу, Богдану Поповићу и Јовану Скерлићу.

Он је за Слободана Јовановића рекао да је у питању личност која је институција сама собом и додао да му је драго да се о њему и књизи проговорило и у Српцу.

Посјетиоце књижевне вечери поздравили су и директорица Центра за културу и спорт Сања Јејинић као и стручни сарадник Центра Стеван Умљеновић који је поново истакао проблем слабог одзива Српчана, нарочито просвјетних радника и ученика на оваквим манифестацијама.

Умљеновић је рекао да као народ слабо његујемо културу сјећања, додајући да је овај културни догађај био посвећен двјема великим личностима – Захарију Орфелину и Слободану Јовановићу. Према његовим ријечима, људи могу свашта да изгубе, али ако се изгубе традиција, језик и писмо, то је крај народа.

Организатор синоћњег предавања био је Центар за културу и спорт Србац.

 

 

Comments are closed.