Српчани пјешачили 470 километара до Острога, Гојко и Младен остварили дугогодишњи сан
13. маја, 2019.
Општинска лига: Једанаест погодака Братства из Повелича против Полета
13. маја, 2019.

Приправност због обилних падавина: Оспособљен привремени насип у Мартинцу и пумпна станица Повелич

Због најављених обилних кишних падавина које се очекују 13. и 14. маја за подручје општине Србац издат је наранџасти метеоаларм.

Припадници цивилне заштите општине Србац обишли су данас насеља која су највише угрожена у случају поплава а најугроженије локалитете обишао је и начелник општине Млађан Драгосављевић који је свим предузећима и установама од значаја за заштиту и спасавање издао наређење за поступање у случају елементарне непогоде.

На дијелу обале Врбаса у Старом Мартинцу током 10. и 11. маја због урушавања постојећег насипа изграђен је привремени насип у дужини од 100 метара. Сви остали линијски заштитни објекти су у функцији.

Послије вишемјесечне реконструкције, у петак 10. маја у погон је пуштена пумпна станица у Повеличу, а пумпне станице у Српцу и Бајинцима су исправне и спремне за надолазеће количине воде.

Водостај Врбаса на најближем мјерном мјесту код Делибашиног села у Бањалуци данас у 13.30 часова износио је 448 центиметара што је за 78 центиметара више од увођења ванредних мјера одбране од поплава. Долазак вода са овог подручја могао би причинити проблеме и угрозити један број домаћинстава у србачкој општини па се становништво у приобалном подручју позива на максималан опрез.

Скреће се пажња грађанима да своје активности безбједносно прилагоде метеоролошкој прогнози и предузму потребне мјере на заштити своје имовине.

У благом порасту је и водостај Саве која је данас на мјерном мјесту код Српца у 15 часова износила 583 центиметра и расте у просјеку од три до четири центиметра по часу. Редовне мјере одбране од поплава проглашавају се на 860 а ванредне на 940 центиметара.

Услијед повећаног обима падавина очекује се да би у наредних 48 часова могло доћи и до појаве бујичних вода и угрожавања подручја у околини ријека и рјечица Просјечке, Ине, Вријеске и Лепенице па се такође становништво са овог подручја позива на приправност и опрез.

Препоручује се становништву на угроженим подручјима да у складу са властитим могућностима предузме превентивне мјере заштите од поплава, као и да у случају од опасности користе бројеве хитних служби: 121-Цивилна заштита, 122-Полиција, 123-Ватрогасци и 124-Хитна помоћ.

Comments are closed.