Перутнина завршава изградњу савременог пречистача отпадних вода у Повеличу
9. новембра, 2020.
Нових 12 случајева вируса корона у Српцу
10. новембра, 2020.

Прикупљено 3015 KМ за Мињу Матић на хуманитарном базару у Српцу

Хуманитарни базар који је данас одржан у Српцу, у склопу акције „Миња да живи“, у потпуности је успио јер је прикупљено 3015.75 KМ за лијечење Миње Матић из Kрагујевца која је рођена 06.10.2019. године и болује од изузетно тешке неуромишићне болести – Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Ово је био први догађај овакве врсте у Српцу а иницијатор акције је била наша суграђанка Наташа Ђукић која је окупила невладине организације, удружења грађана и бројне креативце који су прикупљали средства за лијечење обољеле дјевојчице.

На штандовима су се нашли одјевни предмети, играчке, слани и слатки специјалитети, зимница, козметички производи, украсне флаше, наруквице и други артикли, а сав приход од њихове продаје биће уплаћен на жиро рачун за Мињино лијечење. Заинтересовани грађани су могли оставити и хуманитарни прилог, а списак уплата биће објављен на званичној страници фондације „Буди хуман – Александар Шапић“ која је покренула ову акцију.

Наташа Ђукић каже да је одушевљена одзивом суграђана, који су се од тренутка када је објављен почетак акције, јављали у великом броју како би донијели неке од производа из кућне радиности и тако дали свој допринос хуманом чину.

„Тешко би било набројати све оне који су дошли и донијели ствари за продају, а укључио се и велики број волонтера који су пуних седам часова стајали за штандовима и прикупљали помоћ. У гостима су нам били и организатори првог хуманитарног базара за Мињу, који је одржан у Бањалуци, а сличан базар је одржан још само у Челинцу. Акција већ траје неко вријеме у Србији и до сада је прикупљено 51 одсто новца за њено лијечење“, рекла је Наташа.

Она додаје да је један од циљева да заживи идеја организације базара ове врсте и да се повежу хуманитарне организације како би се на сличан начин прикупљала средства у Србији у случају да буду потребна средства за неко обољело дијете у Републици Српској.

„Надамо се да ће идеја хуманитарног базара заживјети и да ћемо нешто слично организовати и током новогодишњих празника“, истакла је Наташа.

Реализацију акције подржала је Општина Србац, а базар је посјетио и начелник општине Млађан Драгосављевић који је похвалио организацију хуманитарних догађаја овакве врсте.

Мињина болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет мјесеци је примила прву терапију доступну у Србији. Захваљујући Спинрази Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је одигне, не може да пузи нити да седи.

Срећом, постоји генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лијечења је лијечење у иностранству. Поред лијека који је веома скуп, Мињи је такође потребан и апарат за искашљавање, ортопедска помагала, физикална терапија, као и трошкови смјештаја и пута ради одласка на лијечење у иностранство.

Да Миња осмијехом добије битку за живот! Будимо хумани!

Помозимо Мињи из Републике Српске позивом на број 1433
Србија смс – Упишимо 845 и пошаљимо СМС на 3030
Слањем СМС поруке из Швајцарске:
Упишимо хуман845 и пошаљимо СМС на 455
Уплатом на динарски рачун:
160-6000000732401-90
Уплатом на девизни рачун:
160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Уплатом платним картицама путем линка:
E-doniraj
Уплатом са вашег ПаyПал налога путем линка:
PayPal

 

Comments are closed.