Настављена реконструкција путева и улица у Српцу, Влада РС издвојила 200 хиљада KМ
9. децембра, 2020.
У Народној библиотеци у Српцу се формира Центар за изучавање руског језика
10. децембра, 2020.

Прикупљен новац за лијечење Миње Матић из Kрагујевца

Хуманисти из цијелог региона успјели су прикупити новац за лијечење једногодишње Миње Матић из Цветојевца код Kрагујевца, која болује од спиналне мишићне атрофије, објављено је на Инстаграм профилу “За Мињину шансу”.

“Дивни људи широм, можемо рећи планете, ХВАЛА за све. Доказали смо да МОЖЕМО. Миња је успјела да уједини срца свих вас, а резултат је НАШ ЗАЈЕДНИЧKИ УСПЈЕХ. Прије свега желимо, као родитељи наше Миње, да се обратимо свима вама и да вам кажемо ХВАЛА”, написали су Мињини родитељи на Инстаграму.

Захвалили су за сваки СМС, уплату, базар, лицитацију којима је прикупљен новац од 12. августа, када је почела борба.

“Ми ријечима не можемо описати неизмјерну радост. Спасили сте један ЖИВОТ! Радујте се људи, будите поносни, још једном сте доказали да заједно МОЖЕМО све! Миња вам свима шаље пуно пољубаца, а ускоро и онај најјачи загрљај”, наведено је у објави.

Мала Миња Матић болује од ријетке и прогресивне неуромишићне болести – спиналне атрофије тип 1. Сада прима лијек спинразу који је у Србији доступан и бесплатан. Апарати јој помажу да дише и отежано гута. Лијек постоји само у Америци, кошта 2,4 милиона долара и најскупљи је лијек на свијету.

Допринос овој хуманитарној акцији дали су и многи Српчани који су донирали средства и куповали артикле на два хуманитарна базара које је у Српцу организовала наша суграђанка Наташа Ђукић и на којима је прикупљено преко 8 хиљада КМ за Мињу.

Базари ће настављати да се одржавају и у наредном периоду, а први наредни који је планиран у суботу 12. децембра у Бањалуци, умјесто за Мињу Матић одржаће се за једногодишњег дјечака Оливера Паја Гајодија. Организоваће се и бесплатан превоз у Бањалуку из Српца уз помоћ фирме за превоз путника “Даничић” а на иницијативу хуманитарног базара из Српца на челу са Наташом Ђукић. Полазак је планиран у 9 а повратак у 13 часова. Пријаве се могу извршити до петка 11. децембра до 12 часова путем телефона: 066/210-649.

Оливер је рођен као здрава беба. Након мјесец дана, када су га одвели на прву вакцину, доктор је примјетио да нешто није у реду са дјететом – није могао помјерити ни руке ни ноге. Упућен је у Нови Сад у болницу.

Након мјесец дана хоспитализације и бројних испитивања, успостављена је дијагноза. Речено је да Оливер болује од смртоносне неуромишићне болести – Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Ради се о врло прогресивној болести која напада мишиће и брзо се губе основне животне функције као што су ходање, варење, гутање и дисање.

Са два и по мјесеца је Оливер примио прву терапију. Након тога је био јако слаб и више времена проводи у болници него код куће. И сада се налази у болници, на респиратору.

Оливеру су неопходна средства за лијечење у иностранству, за генетску терапију, медикаменте и медицински потрошни материјал, физикалне терапије, рехабилитације, као и за путне трошкове и трошкове смјештаја.

За Оливеров живот без болести! Будимо хумани!

Помозимо Оливеру!

Уплатом на динарски рачун: 160-6000000732419-36
Уплатом на девизни рачун: 160600000073285198

IBAN: RS35160600000073285198
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal

 

Comments are closed.