Основан Фонд солидарности Борачке организације Србац, стиже помоћ најугроженијим борцима
8. новембра, 2019.
Не блиједи сјећање на погинуле борце из Ножичког и Старог Мартинца
11. новембра, 2019.

Пријем начелника општине Млађана Драгосављевића за фолклораше из пет земаља

Начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић данас су у згради општинске управе угостили чланове фолклорних друштава из пет земаља који ће вечерас наступити на међународном фестивалу фолклора и умјетности “Мотајичко зимско прело” који се одржава у спортској дворани „9. јануар“ у Српцу у организацији Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша.

Пријему су се одазвали представници ансамбла “Счастливое Детство” из Јарослава (Русија), фолк ансамбла “Здраветс” Софија (Бугарска), Центра за очување традиционалне културе “Десанка Ђорђевић” из Београда (Србија), KУД-а “Лим” из Берана (Црна Гора), ФУГ-а “Мотајички вук” из Ситнеша, а из оправданих разлога на пријем нису стигли чланови KУД-а „Чајавец“ из Бањалуке који ће стићи у Србац пред почетак концерта.

Начелник Млађан Драгосављевић пожелио је добродошлицу гостима и изразио наду да ће из наше општине понијети лијепе успомене.

“Многи од вас прешли су дуг пут да данас буду у Српцу на чему смо вам захвални и трудићемо се да будемо добри домаћини. “Мотајички вук” својим радом и масовношћу заслужује посебну пажњу у нашој локалној заједници и упућујем честитке што су задржали традицију и већ пету годину заредом организују овај фестивал”, рекао је начелник Драгосављевић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да у Српцу дјелује шест културно-умјетничких друштава који добијају подршку за рад из општинског буџета.

“Издвајања за фолклорна друштва се стално повећавају и ове године су износила 10 хиљада KМ а омогућено им је да аплицирају и за културно-спортске манифестације за које смо ове године издвојили 30 хиљада KМ”, рекао је Михољчић.

На концерту ће између осталих наступити руски ансамбл “Счастливое Детство” из Јарослава у којем дјелује око 350 дјеце узраста од пет до 18 година.

“Драго нам је што смо гости Мотајичког вука и што имамо прилику да представимо дио традиције нашег града чија историја датира већ 1010 година и старији је чак и од Москве. Имамо много туриста у нашем граду и богат културни живот и надам се да ћете нам и ви доћи у посјету”, рекла је предсједница друштва Ана Сахарова.

Добродошлицу гостима из пет земаља упутили су и предсједник ФУГ “Мотајички вук”, Синиша Вортић и умјетнички руководилац Ратко Лаловић након чега су друштва међусобно размијенила поклоне са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, а радило се о разним предметима који карактеришу традиције и обичаје, како нашег, тако и њиховог краја.

Због лоших временских прилика није организован дефиле улицама града, али ће остали догађаји бити одржани по плану. У 18 часова почиње фестивал у спортској дворани а биће организована и дегустација традиционалних јела и пића нашег краја.

 

Comments are closed.