Постављен видео надзор на неколико градских локација
30. јула, 2020.
Још један случај вируса корона у Српцу
2. августа, 2020.

Презентован концепт “паметног града” у Српцу

Kонцепт паметног града који спаја информациону и комуникациону технологију могао би се примијенити и у Српцу како би се побољшала учинковитост пружања услуга грађанима, закључак је са данашње презентације која је одржана у згради Општинске управе у Српцу.

Инжењери компаније Мтел, Дарио Милић и Драган Пајић, презентовали су службеницима Општинске управе и представницима Водовода и Kомуналца могућност инсталирања различитих врста електронских сензора за прикупљање података којима би се побољшао квалитет живота у градскоj и руралним срединама, уз смањење трошкова и ефикасније кориштење расположивих ресурса.

“Технологијом “паметног града” може да се анализира и управља јавним превозом, саобраћајем, испоруком воде и електричне енергије, одвозом смећа, регулисањем паркинга и слично. Све то се увезује у интернет мрежу на коју ће према процјенама за око пет година бити спојено од 50 до 70 милијарди уређаја, попут телевизора, расвјетних тијела, мјерних уређаја и других”, рекао је инжењер Дарио Милић.

Он је рекао да се систем заснива на Smart City IoT (Internet of Things) сервису базираном на LoRaWAN мрежи. На овај начин се подаци преносе на велику удаљеност уз малу потрошњу енергије, а концентратори који се уграђују на објекте скупљају податке са различитих сензора.

Према његовим ријечима, потписан је уговор са Градом Градишка у којем ће се концептом “паметног града” у значајној мјери побољшати квалитет пружања комуналних услуга.

“Тако ћемо путем даљинског очитавања моћи добити податке са свих 400 и нешто водомјера. То ће омогућити квалитетнији увид у потрошњу воде и боље предвиђање у току седмице или мјесеца која количина воде је потребна да се задовоље потребе потрошача, уз оптимизацију трошкова”, рекао је Милић.

Сарадња је остварена и са Градом Бања Лука гдје ће се новом технологијом утицати на боље управљање паркинг мјестима и јавном расвјетом, уз квалитетније мјерење нивоа буке и квалитета ваздуха.

“Уз помоћ LoRaWAN сензора моћи ћемо утврдити заузетост паркинга у реалном времену, доступност одређених паркинг мјеста и број паркираних возила на мјесечном нивоу. Сензори на Тргу Kрајине у Бањалуци свака два минута врше узорковање нивоа буке а на локацији код Градског моста на сваких пола сата се врши узорковање нивоа водостаја Врбаса. Сензор се може примијенити и за мјерење висине сњежног покривача”, рекао је Милић.

Он додаје да сензоре одликује мала потрошња снаге, уз дуг вијек батерије, домет од 5 до 15 километара и трајање батерије до 10 година.

“Једна од предности је увођење SmartLight рјешења чиме се остварују уштеде у електричној енергији. Нижи су трошкови одржавања јер систем сам детектује кварове. Kада нема никог присутног, свјетиљка може свјетлити са око 30 одсто капацитета а када се детектује присутност појачава се на 100 одсто. На овај начин могу се остварити дугорочне уштеде”. истакао је Милић.

Према његовим ријечима, овај концепт је примјењив и у здравству, пољопривреди и рударству, као и квалитетнијем управљању отпадом, а омогућено је и мјерење броја особа у затвореном простору и лоцирање људи и животиња.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да би увођење технологије “паметног града” у србачкој општини нарочито било корисно у погледу мјерења водостаја ријека, даљинског очитавања потрошње воде и уштедама у јавној расвјети.

“Тренутно на подручју наше општине имамо 2.200 расвјетних тијела што причињава значајне трошкове. Недавно смо ушли у модернизацију расвјете и умјесто старих постављамо савремене ЛЕД сијалице. Такође ћемо омогућити у року од мјесец дана да 56 расвјетних тијела имају програмирану јачину у различитим временским интервалима а све са циљем стварања уштеда”, рекао је Kресојевић.

Он је додао да ће се размотрити могућност да се наша општина укључи са постојећим пројектима у концепт “паметног града” како би се на тај начин наша локална заједница боље припремила за технолошке, економске и еколошке промјене и рационализовала будуће трошкове. У том погледу, сагледаће се финансијска исплативост на дугорочној основи, јер су потребна одређена улагања са наше стране, и уколико дође до сарадње биће потписан уговор којим ће се изабрати неколико области на којима ће бити примјењен овај иновативни метод са циљем побољшања свеукупног квалитета живота.

 

Comments are closed.