Четири нова случаја вируса корона у Српцу
13. октобра, 2020.
Исплаћене све стипендије у овој години за србачке студенте
13. октобра, 2020.

Превентивне мјере продужене до 2. новембра

Начелник општине и командант Штаба за ванредне ситуације, Млађан Драгосављевић, донио је данас нову наредбу којом се све мјере у циљу превенције ширења вируса корона продужавају до 02.11.2020. године.

Упућује се и апел од стране Општинског штаба да се прописане мјере строго поштују јер смо ушли у период хладнијег времена када људи углавном бораве у затвореним просторијама и долази до веће појаве респираторних инфекција. То је нарочито уочљиво у посљедњих пар дана јер је евидентиран пораст број лица која су позитивна корона вирус, како у Српцу тако и у Републици Српској.

Новом наредбом, која је усклађена са јучерашњим закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, прописано је да су у случају погоршане епидемиолошке ситуације локалне заједнице дужне да на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене закључком и о томе обавијесте Републички штаб.

Данашњом наредбом, коју је донио начелник Млађан Драгосављевић, и даље се забрањују јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и свадбе, сахране и слична организована окупљања.

До 02.11.2020. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6 до 24 часа.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића на овај начин односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 02.11.2020. године забрањује се промет алкохолних пића након 24 часа у оквиру:
– бензинских пумпи,
– приређивача игара на срећу и
– помоћу апарата за самопослуживање (аутомата).

До 02.11.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и слично) дужни су:
1) организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и
2) на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством ЈЗУ„Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Сви субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима на сљедећи начин:
– на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа,
– одржавати растојање у затвореним просторима од најмање 2 метра уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Надзор над спровођењем ове Наредбе спроводи Министарство унутрашњих послова, као и Одјељење за инспекцијске послове општине Србац путем надлежних инспектора и Kомунална полиција у саставу овог Одјељења. Одјељење за инспекцијске послове ће о извршеном надзору благовремено обавјештавати Начелника Општине у функцији Kомаданта општинског штаба за ванредне ситуације.

Comments are closed.