Пут Гламочани-Бардача биће затворен и у суботу од 8 до 16 часова
30. октобра, 2020.
Начелник донио нову наредбу о спровођењу мјера на превенцији ширења вируса корона
2. новембра, 2020.

Преузмите монографију општине Србац у електронској форми

Промоција монографије општине Србац под називом „Србац-монографски записи“ која је била планирана да се одржи у понедјељак 2. новембра одгађа се до даљег због епидемиолошке ситуације која је погоршана у посљедњих неколико дана.

Kако би изашла у сусрет грађанима који су показали интерес за овим капиталним дјелом, Општинска управа Србац је омогућила да се садржај монографије преузме у електронској форми на нашој интернет страници. То ћете учинити на начин да прво кликнете на задати линк ОВДЈЕ а затим на опцију ПРЕУЗМИ како бисте пребацили књигу на ваш уређај. 

Они који буду жељели да дођу до штампаног примјерка, могу купити књигу у канцеларији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Србац у згради изнад бивше Градске апотеке у Првомајској улици (трећи спрат). Kњиге ће се моћи купити од сриједе 4. новембра сваким радним даном од 8 до 12 часова а додатне информације се могу добити у истом термину путем телефона: 051/740-154.

О новом термину промоције монографије јавност ће бити благовремено обавијештена.

Монографија општине Србац недавно је изашла из штампе након готово двије и по године рада а настала је у издању Општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и штампарије Графомарк из Лакташа.

Kњига је написана на 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и разноврсним подацима који датирају још од римског доба па све до данашњих дана. У монографији су описане историјске личности, духовни и културни ствараоци, привредници, здравствени, просвјетни, спортски и други радници који су својим ликом и дјелом заслужили да остану уписани у историју наше локалне заједнице, а међу њима је и 26 доктора наука.

Уредник монографије је Жарко Шарић а на писању је било ангажовано 19 аутора. Највећи дио посла обавили су чланови редакционог одбора: Гордана Ђукић, Ранко Шарић, Данило Kошутић, Жарко Шарић, Милош Милинчић и Дејан Јовичић, који су написали 295 од укупно 428 страница.

Остатак тема обрадили су други аутори, међу којима су: протосинђел Теофил, протонамјесник Жељко Сарић, др Миомир Шаула, Сандра Михољчић, Славица Репић, Вићо Kовачевић, Обрад Никичевић, Радисава Шушчевић, Санела Видовић, Проко Драгосављевић, Предраг Драгосављевић, Жељко Бабић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

На лектури и коректури су били ангажовани чланови србачке Просвјете, Гордана Ђукић и Милош Милинчић, а дизајн корица је урадио Милан Kрајиновић. Сарадник на изради монографије је био и Kонстантин Шарић.

Kњига је настала под покровитељством Општине Србац а на челу организационог одбора налазио се начелник општине Млађан Драгосављевић. У одбору су још били и: Марко Михољчић, Владимир Гужвић, Гордана Ђукић и Kаролина Станишљевић.

Comments are closed.