Позив пољопривредницима да се активно укључе у прољећну сјетву
25. марта, 2020.
Електрокрајина позвала купце да сами да очитају потрошњу струје
26. марта, 2020.

Препоруке за достављање хране особама у изолацији

Служба за хигијену у Институту за јавно здравство Републике Српске припремила је препоруке за достављање хране особама у изолацији за вријеме пандемије вируса корона.

Из службе се наводи да је према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну врло мали, због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама.

Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима могућ је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију. Иако је мало вјеројатно да ће се вируси пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему и употребу хране.

Изузетно је важно да особље (волонтери) које учествује у превозу и дистрибуцији хране за особе које су у кућној изолацији и друге особе са повећаним ризиком (старије особе, особе са хроничним здравственим тегобама) нема симптоме заразних болести (повишена температура, кашаљ, кихање, упаљено грло, пролив, повраћање, видно инфициране кожне промјене, исцједак из ушију, очију или носа…)

Волонтери треба да имају адекватну заштитну опрему (рукавице, маске и по потреби другу опрему). Уколико волонтери нису у могућности да прије и послије сваке испоруке хране оперу и дезинфикују руке, неопходно је да користе дезинфекционо средство на бази алкохола и влажне марамице са 70% алкохола (етанола).

Приликом испоруке хране, волонтери треба да се придржавају прописане дистанце (минимално 1 метар), уз кратко задржавање код особа којима достављају храну. Зависно од врсте хране, особама у изолацији препоручује се да одмах отклоне амбалажу за храну, јер може бити потенцијално загађена и након тога да оперу руке топлом водом и сапуном у трајању од 20 секунди.

Неопходно је обезбједити хигијенске услове транспортних возила (редовно влажно чишћење и дезинфекција).

Comments are closed.