Одржана 24. сједница Скупштине општине, посљедице олујног невремена на дневном реду парламента
9. јула, 2019.
Кукуљчани прославили Ивањдан у духу традиције и обичаја
9. јула, 2019.

Премијер Радован Вишковић посјетио Србац: Влада ће помоћи санацију штета од невремена

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас општину Србац и разговарао са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и његовим сарадницима о посљедицама штета од олујног невремена које је у недјељу 7. јула захватило нашу општину и иза себе оставило праву пустош.

Након састанка, премијер је обишао основну школу у Српцу на чијој кровној конструкцији је олујни вјетар причинио велика оштећења.

Том приликом премијер је најавио да ће Влада Републике Српске пружити финансијску помоћ Српцу али и свим општинама у Републици Српској захваћеним невременом а тачан износ средстава биће познат након што надлежне комисије заврше процјену штета у свакој од локалних заједница.

Вишковић је рекао да ће Влада преко Фонда солидарности помоћи санацију штета у домаћинствима и објектима од јавног значаја док ће ресорно министарство у сарадњи са општинским комисијама бити задужено за процјену и санацију штета у пољопривреди.

„Приоритет у овом тренутку су људи који су остали без крова над главом као и неки јавни објекти, као што је случај у Српцу са Домом здравља, Ватрогасним домом и школама којима је оштећен кров. Велика је штета и на усјевима, прије свега на пластеницима који су потпуно уништени и мораћемо наћи начин да помогнемо и тим људима, иако се све штете у стопостотоном износу не могу надокнадити“, рекао је Вишковић.

Он додаје да ће опредјељење Владе у наредном периоду бити да кроз правилник о подстицајима стимулише пољопривреднике којима је то основна дјелатност да своју имовину осигурају како би штете намирили преко осигуравајућих кућа а не из буџета републике или локалних заједница.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је око хиљаду домаћинстава и других објеката у нашој општини претрпјело мању или већу штету и додао да је још увијек на снази ванредна ситуација која је проглашена у недјељу 7. јула.

„Још увијек је једна трећина општине без струје а око 400 домаћинстава и даље нема воду. Очекујемо потпуну нормализацију водоснабдјевања у току сутрашњег дана а радови на санацији електро мреже потрајаће још неколико дана. До сутра ће се оспособити сви далеководи а затим креће санација нисконапонске мреже“, рекао је Драгосављевић.

Он додаје да су на терену ангажовани сви радници србачке Електродистрибуције а у помоћ је прискочила и Електрокрајина која је у Србац послала своје раднике из Бањалуке, Лакташа, Челинца и Kотор Вароша.

„Наша општина нажалост нема довољно средстава за санацију штета од елементарних непогода, иако издвајамо сваке године одређен износ за ове намјене преко буџетских резерви. Јако је мали број општина у Републици Српској које такође могу одговорити овом изазову. Зато се надам да ће Влада Републике Српске наћи начин да нам помогне као што је то увијек и радила до сада“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.