Промовисана књига “У сусрет светињама” у Дому културе у Српцу
27. фебруара, 2020.
Просвјета истакла потребу отварања завичајног музеја и галерије слика са бардачке колоније
28. фебруара, 2020.

Преко 300 пољопривредника присуствовало стручном семинару у Kукуљама

У друштвеном дому у Kукуљама синоћ је одржан зимски семинар којем је присуствовало више од 300 пољопривредника из неколико села Лијевча поља, као и један број пољопривредних произвођача из Семберије.

Семинар који се организује четврту годину заредом, показао је да не јењава интерес људи из овог краја за стицањем знања о најважнијим биљним културама и њиховој заштити.

Организатор семинара био је Пољопривредни институт Бања Лука, који је основан прије 73 године и који у свом саставу има десет Завода за истраживање из исто толико области.

Одржавање семинара су подржали Општина Србац и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а суорганизатори су били фирме „Агросокић“ из Бијељине и „Морфа“ из Београда, као и Савјет Мјесне заједнице Kукуље на челу са Радојицом Видовићем.

Међу присутнима је била и делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и замјеником начелника Драганом Микићем, предсједници три пољопривредна удружења из Републике Српске и други гости.

Семинар је отворила представница Пољопривредног иститута Бања Лука Браниславка Бороја, након чега је Драгољуб Малиновић, шеф Подручне јединице за пружање стручних услуга из области пољопривреде, присутне информисао да је за овогодишњи аграрни буџет Републике Српске предвиђено 75 милиона KМ, од чега је за подстицаје планирано 63 KМ а за капитална улагања 12 KМ.

Он је подсјетио да ратари ове године могу добити 100 литара нафте по хектару по цијени од 60 фенинга те да вреће сјеменског кукуруза бањалучког института могу набавити уз попуст од 15 KМ. Похвалио је и општину Србац која успјешно користи подстицајна средства.

Присутнима се обратио и начелник општине Млађан Драгосављевић који је упутио ријечи хвале за стручну едукацију која ће бити од велике користи нашим пољопривредницима и додао да је Општинска управа увијек пружала подршку организацији оваквих скупова.

Пољопривреднике су поздравили и Бранко Мастило, предсједник Удружења повртара РС, Драгољуб Дојчиновић, предсједник Удружења воћара и Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, као и академик Ново Пржуљ који је истакао да треба још више радити на удруживању произвођача хране свих врста и јачати Пољопривредни институт Бања Лука који производи сјемена за ово подручје.

У радном дијелу семинара, прво предавање одржао је директор Института проф. др Војислав Тркуља који је рекао да се поноси што је Kукуљчанин и Српчанин и што својим суграђанима може пружити стручна знања која стиче широм свијета.

Он је подсјетио да су Уједињене нације 2020. годину прогласиле за Међународну годину здравља биљака са слоганом „Здравље биљака за здравље људи“, што је од великог значаја, јер је у свијету већ регистрован велики број биљних болести и штеточина на које наука још нема одговор како их искоријенити.

Неке од тих болести регистроване су и у нашем региону, рекао је професор Тркуља, и навео да се ради о соји, кукурузу, кромпиру, лубеници, луку и другим биљним врстама, што може довести до огромних економских штета и нарушавања здравља људи.

Предавање су одржали и други научни радници који раде у Пољопривредном институту и који поред теоретског знања располажу великим искуством у практичној примјени садног и сјеменског материјала, као и начину како најефикасније примјенити средства за заштиту биљака.

На крају семинара организована је томбола и вечера за све учеснике.

 

Comments are closed.