Велики интерес за књигом „Од Африке до Сибира“ на промоцији у Српцу
15. августа, 2021.
Одржан парастос за погинуле борце из Влакнице
15. августа, 2021.

Представници Пољског војног контигента и Општине Србац положили цвијеће на Партизанском гробљу

Поводом 15.августа Дана Војске Пољске, представници Пољског војног контигента из састава ЕУФОР-а у БиХ – ЛОТ Добој, на челу са пуковником Радославом Војтовићем, посјетили су данас Партизанско гробље у Српцу и положили цвијеће на заједнички споменик подигнут у част Југословена и Пољака који су погинули у Другом свјетском рату.

Цвијеће је на спомен обиљежје положила и делегација Општине Србац и СУБНОР-а коју су чинили замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник Одјељења за финансије Зорица Поповић и шеф Одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоје Врсајковић.

У овој гробници сахрањена су 22 Пољака који су погинули у ратним дејствима у околини Српца. Ради се о борцима пољског батаљона, који је формиран 1944. године са сједиштем у Мартинцу, а исте године учествовао је у ослобађању Дервенте.

Пуковник пољске јединице ЕУФОР-а ЛОТ Добој, Радослав Војтовић, похвалио је сарадњу општине Србац са потомцима Пољака, који су некада живјели на овом подручју.

“Данас смо дошли да одамо почаст нашим партизанима, југословенским војницима који су пали овдје за вријеме Другог свјетског рата у борби против Нијемаца. Наша је жеља и обавеза да сваки празник Дана војске будемо присутни на овом мјесту, да покажемо да цијенимо оно за шта су се борили наши сународници. На то смо поносни, а посебно нам је драго да општинска власт у Српцу води рачуна о овом мјесту, на чему се захваљујемо“, истакао је пуковник Војтовић и изразио жељу да се ускоро састане са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем и разговара о проширењу сарадње.

 

Comments are closed.