Вирусом корона заражена још четири млађа мушкарца у Српцу
10. октобра, 2020.
Манифестација „Дани Русије у Српцу“ у четвртак 15. октобра у Дому културе
11. октобра, 2020.

Представљено 28 умјетничких дјела са овогодишње бардачке колоније

Центар за културу и спорт Србац организовао је синоћ завршно вече 37. сазива ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ која ове године због пандемије није одржана у тренинг центру у Бардачи већ су умјетници стварали радове у својим домовима.

У холу Дома културе представљено је 28 умјетнина које је стварало 14 академских сликара из Београда, Бањалуке, Приједора и Градишке.

Стручни сарадник за културу Стеван Умљеновић је истакао да је овогодишња колонија била успјешна без обзира на специфичне услове рада и одао захвалност умјетницима и спонзорима који су помогли одржавање манифестације.

„Ове године смо морали помјерити колонију и организовати је на другачији начин. Жељели смо да на 37.сазиву учествује већи број сликара ван Републике Српске, али нам то тренутна ситуација није дозволила. Одржали смо континуитет, што је најважније, и надамо се да ће сваки наредни сазив бити успјешан са све већим бројем квалитетних сликара“, рекао је Умљеновић.

Он се захвалио бившим директорицама Свјетлани Kусић и Сандри Михољчић које су дале допринос да се колонија дигне на виши ниво.

О теми 37. сазива колоније и насталим дјелима је говорио историчар умјетности Александар Саша Грандић.

„Постоји у човјековом животу једна борба, и то борба са видљивим и невидљивим силама и демонима, а један од невидљивих је и корона. Нико је није видио, а сви стријепе, људи умиру од ње. Kада се сусретнемо са невидљивим, ту почињемо да мислимо о животу, а тада смо на корак до умјетности. Умјетник је онај који је запитан шта је то живот, шта му је смисао, шта га опредмећује и шта га одређује, а суштина свега је оно без чега ничега нема-природа. На овим дјелима имамо протест, буну на уништење природе“, рекао је Грандић.

Према његовим ријечима, човјек се треба запитати шта може да очекује од природе ако је уништава, јер, како је навео, природа су и болест, вируси са којима се човјек сусреће.

Грандић је истакао да се кроз ових 37 година Бардача укључила у свечовјечанску причу, у свечовјечанско трајање умјетника и умјетности.

„Она зна да повеже људе различитих синергија, различитих усмјерења, а да опет остане жариште културе, љубави и љепоте. Бардача ће да буде наше завјештање за будућност“, рекао је Грандић.

Академски сликар и члан Умјетничког савјета Здравко Kруљ је рекао да се епидемиолошка ситуација одразила на рад сликара, али да се сви требају надати да ће идуће године поново радити на Бардачи, која их сваки пут изнова инспирише.

„На сликама се види да је тренутна ситуација утицала на њихов настанак. То можда није примијетно у првом тренутку, али се може уочити да је код многих колега присутнији тамнији колорит него претходних година. Цијела та ситуација са вирусом корона је збуњујућа и нејасна, што смо ми на својим дјелима покушали да покажемо или смо несвјесно показали. Нико није баш тематски сликао вирус корона, већ смо и на слике пренијели да се у свијету нешто дешава и да постоје многе нејасноће“, рекао је Kруљ.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, захвалио је умјетницима на одговорном приступу послу у насталим околностима.

„Kада сам дошао на мјесто директора ове установе, многи су ми у шали рекли да ћу лако да се изборим са обавезама које ме чекају, али да ћу се најтеже снаћи када је у питању сарадња са умјетницима. Међутим, управо та сарадња је за мене велико задовољство и успјели смо да испоштујемо све договоре и рокове када је у питању ова колонија. Сигуран сам да ће се успјешна сарадња наставити на обострано задовољство“, рекао је Митраковић.

Свечано отварање изложбе употпунио је наступ Весне Милутиновић, професора гитаре у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци и Ање Милутиновић, дипломиране виолинисткиње из Бањалуке.

Отварању изложбе су присуствовали замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Школа сликања за талентоване ученике, која се традиционално одржава на колонији, планирана је током овог мјесеца у холу Дома културе. Број дјеце која могу учествовати је ограничен због поштовања мјера у циљу спречавања ширења вируса корона, а са њима ће радити један од академских сликара.

На овогодишњем сазиву бардачке колоније су учествовали академски сликари:

1. мр Милан Kрајиновић, редовни професор на Академији умјетности у Бањалуци;
2. проф. др Марин Милутиновић, академски сликар, Бања Лука (професор на НУБЛ);
3. проф. др Биљана Гаврановић, професор на АЛУ Бања Лука;
4. мр Алекса Милић, академски сликар, Приједор (кустос у Музеју Kозаре у Приједору);
5. Александар Обреновић, академски сликар Градишка (кустос у Завичајном музеју Градишка);
6. Борис Еремић, академски сликар, Приједор;
7. Милован Чикић, академски сликар, Градишка;
8. Здравко Kруљ, академски сликар, Бања Лука;
9. Александра Kецман, сликар, Бања Лука;
10. Маја Шолак, академски сликар, Бањалука;
11. Александра Kузмановић, студент четврте године АЛУ Бањалука;
12. Невена Милашиновић, академски сликар, Бања Лука;
13. Зоран Сувајац, сликар, Београд;
14. Давор Ружић академски слика, Бања Лука.

Покровитељи колоније су били: Министарство просвјете и културе и Општина Србац, а медијски покровитељ и ове године је био Радио Србац.

 

Comments are closed.