“Ц.Е.З.А.Р.” прикупља играчке за дјецу са бањалучке Дјечије клинике
17. децембра, 2019.
Kампања “Нити једна чаша прије вожње” реализована у Српцу
17. децембра, 2019.

Представили Фонд солидарности породицама погинулих и заробљених бораца

Борачка организација Србац организовала је у понедјељак 16. децембра у скупштинској сали састанак са члановима породица погинулих и заробљених бораца са циљем упознавања са актуелностима у протеклом периоду, уз посебан осврт на новоформирани Фонд солидарности.

Домаћин састанка био је Одбор породица погинулих и заробљених бораца који дјелује при Борачкој организацији, на челу са предсједником Бранком Граховцем.

„Фонд солидарности почиње са радом од 1. јануара 2020. године а одлуку о његовом оснивању смо донијели на редовној скупштини Борачке организације по угледу на неке сусједне општине. Мислим да је Фонд солидарности одлична идеја, јер поред свих бенефиција које уживају породице погинулих бораца, даје се могућност да додатно омогућимо још један извор помоћи у виду малих и симболичних средстава која ће се одвајати у Фонд солидарности”, рекао је Граховац.

Он је нагласио да су породице погинулих бораца ослобођене плаћања у Фонду, али имају право на добровољној бази да буду чланови, јер само ако буду чланови Фонда имаће право на средства.

Скупу су присуствовали предсједник Борачке организације Горан Плотан и секретар Дарко Лајић, као и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић и шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоја Врсајковић који су одговарали на бројна питања везана за лијечење, стамбено збрињавање и школовање дјеце.

Плотан је рекао да се Фонд оснива због социјално угрожених бораца и њихових породица, али и оних који су лошијег здравственог стања, имају статус инвалида од пете до десете категорије или не испуњавају услове за мјесечни борачки додатак због тога што немају довољно борачког стажа.

„Средства ћемо прикупљати од годишњих чланарина а један дио очекујемо из општинског буџета“, рекао је Плотан.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић је рекао да су буџетом општине предвиђена одређена средства за посебну заштиту бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, што је у овој календарској години користила већина борачких породица на име једнократне новчане помоћи.

„Ово што Борачка организација покушава везано за Фонд солидарности је добра ствар и поред свих законских права која су прописана, те поред помоћи која је предвиђена буџетом, Борачка организација Србац тражи начин како да помогне своје најугроженије чланове“, рекао је Митрић.

Он је говорио и о новој уредби о стамбеном збрињавању и додао да сви корисници који су у претходном периоду користили средства, немају право на најновија средства за стамбено збрињавање.

 

 

Comments are closed.