Завршне свечаности србачког вртића од 21. до 25 .јуна
18. јуна, 2021.
Бардачка колонија окупља 14 академских сликара из пет земаља
18. јуна, 2021.

Представа „Виа Долорис“ у суботу 26. јуна у Српцу

Центар за културу и спорт организоваће у суботу 26. јуна у Дому културе у Српцу позоришну представу „Виа долорис“ којом ће озваничити почетак рада 38. сазива Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“.

Представу, која почиње у 19 часова, извешће позоришна трупа Центра за културу „Масука“ из Велике Плане из Србије, која дан раније игра на интернационалном фестивалу у Лакташима.

Драма „Виа Долорис“, аутора Дејана Петковића, написана је и први пут изведена 2008. године на Јоаким Фесту у Kрагујевцу, када је добила награду за најбољи аутентични драмски текст.

Представа је реализована у оквиру обиљежавања два вијека од убиства Вожда Kарађорђа, као омаж једном од његових најтрагичнијих потомака, Ђорђа Kарађорђевића. Драма прати посљедњих годину дана живота пријестолонаслиједника Ђорђа Kарађорђевића у Топоници у Нишу где је провео остатак живота након абдикације ради свог брата Александра.

Редитељ представе је Милош Јагодић, а играју: Марко Богдановић (Ђорђе Kарађорђевић), Марко Пантовић (Доктор), Милан Николић (Поручник), Златко Илић (Жандар) и Урош Раденковић (Дјечак).

Ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац“ почиње у суботу 26. јуна овом позоришном представом, а окупиће 14 академских сликара из пет земаља који ће стварати на Бардачи до 4. јула, када ће бити организована изложба насталих дјела.

 

Comments are closed.