Манастир Осовица домаћин крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског пука
18. јуна, 2019.
Општине Градишка, Лакташи и Србац формираће кластер у пољопривреди
18. јуна, 2019.

Представа “Маслинова грана” у суботу 22. јуна на другој вечери Домино феста

Мостарски театар младих биће гост друге вечери фестивала омладинског позоришта Домино фест у Српцу са представом “Маслинова грана” која ће бити одиграна у суботу 22. јуна у Дому културе са почетком у 20 часова.

Ради се о представи која на ироничан начин говори о друштвеној стварности, али и диже глас младих против стања у које су доведени. Представа на комичан начин приказује подјелу у Мостару, али и подјелу широм БиХ на основу религије и националности. Она гледаоцима шаље јаку поруку преко лика младића који је дошао посадити маслину између зараћених страна која је симбол мира, љубави и толеранције.

Порука представе је да се људи освијесте и да избаце национализам и мржњу из себе, да заправо нема никаквих подјела и да је потребно да живимо у слози јер сви смо ми једнаки.

Мостарски театар младих основан је 1974. године и састоји се од три групе младих од 7 до 25 година.

Једна од њихових мисија је да сваке године одиграју 100 представа у мјестима и срединама Босне и Херцеговине у којима раније нису гостовали.

Да у томе успјевају, свједочи податак да су само са представом “Маслинова грана” наступили до сада више од стотину пута а гостовање у Српцу биће 105. реприза ове представе.

Први фестивал омладинског позоришта Домино фест, у организацији Аматерског позоришта “Домино”, отворен је 15. јуна ауторском представом “Kут и ја” коју су извели чланови Дјечијег позоришта “ЕKО АРТ” из Бугојна. Прије почетка представе одржана је панел дискусија на тему “Значај културе као стуба друштва” а у плану је да се слична панел дискусија одржи и прије наступа глумаца из Мостара.

Идеја фестивала је да након сваке одигране представе публика оцијени наступ позоришта, а на крају фестивала, позориште са највишом оцјеном публике добиће признање.

Домино фест ће трајати до 29. јуна када ће у Српцу гостовати ДИС Позориште младих Бања Лука са представом “Шта је заправо урадио Том”.

Фестивал у Српцу се организује уз подршку ДИС театра, Дома културе и Општине Србац.

 

Comments are closed.