Седмица саобраћаја обиљежена у србачком вртићу
29. октобра, 2021.
Фолклорна смотра представила љепоту народних пјесама и игара
30. октобра, 2021.

Предавање на тему „Уставна одбрана Републике Српске“ одржано у Српцу

Милан Благојевић, доктор правних наука и професор уставног права на Правном факултету у Бањалуци, синоћ је у Српцу одржао предавање на тему „Уставна одбрана Републике Српске”, а организатор предавања је била Народна библиотека Србац.

Благојевић, који је у знак протеста против наметнутог закона Валентина Инцка поднио оставку на функцију судије Окружног суда у Бањалуци, синоћ је Српчане упознао о противправној одлуци високог представника, а прије тога је појаснио разлог своје оставке.

„Нисам хтио да будем судија у правосуђу у којем се од судија на противправан начин захтјева да штите насиље ОХР-а. Сигуран сам да сам исправно поступио, јер сам интерес народа поставио као приоритет, а не лични интерес, то јесте своју плату, као што су то многи учинили”, рекао је Благојевић.

Након тога, Благојевић је појаснио да одлука Валентина Инцка од 23. јула 2021. године о забрани негирања геноцида нема правну основу да буде усвојена и третирана као закон.

„Валентин Инцко се при криминалној одлуци којом је тирански желио наметнути да његова самовоља постане закон којим забрањује негирање геноцида позива на тачку XИ 2 закључка фантомског савјета за примјену мира у БиХ, усвојених у Бону, у децембру 1997. године. Међутим, када се пажљиво чита наведена тачка, јасно се види да се нигђе не помиње ријеч “закон”, већ „обавезујуће одлуке и друге мјере” што се никако не може изједначити са законом”, појаснио је Благојевић и додао да ни у једном од анекса тог споразума ниједном ријечју није прописано да високи представник може наметати законе у БиХ.

Према његовим ријечима, такво право високом представнику није дао ни Савјет безбједности УН, јер нити једном од 40 резолуција колико их је та институција УН донијела од децембра 1995. године до данас, никада није речено да високи представник може наметати законе у БиХ.

„Закон може бити само акт који доносе параламент у држави и нико други. У уставу нити једне државе не пише да тамошњи парламент доноси одлуке које се тумаче као закон, већ је прецизно и јасно наведено да се ради о закону. То је принцип правне сигурности који мора да постоји, прецизност у изражавању која мора да постоји код тих круцијалних појмова који се односе на владање државних институција над одређеном територијом и народом који ту живи”, појашњава Благојевић.

Он је нагласио да је јасно да ОХР ни према једном извору права, како међународном, тако и унутрашњем, нема нити може имати право да намеће законе у БиХ.

Директор Народне библиотке Бранко Савановић каже да је професор Благојевић радо виђен гост у библиотеци, који је даровањем својих књига обогатио њен књижни фонд.

„Ова актуелна ситуација је била повод да позовемо професора као једног од ријетких који се оглашава у јавности и у медијима и који, као ријетко ко, брани Републику Српску. Задовољство нам је што имали прилику да овако корисне информације подијелимо са нашим Српчанима”, рекао је Савановић.

 

Comments are closed.