„Ц.Е.З.А.Р.“ уручио књижице и признања најактивнијим волонтерима
4. децембра, 2021.
Слогини пјетлићи други на турниру у Новој Тополи
6. децембра, 2021.

Празник Ваведења у знаку петогодишњице доласка чудотворне иконе

У присуству великог броја вјерника, српски православни манастир Осовица данас, на празник Ваведења Пресвете Богородице, обиљежио је пету годишњицу од доласка чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице у манастир и 12 година од како је у овом манастиру служена прва света литургија.

Архијерејски намјесник србачке парохије, Жељко Сарић, у својој бесједи је рекао да је поука данашњег празника да и ми данас треба да доводимо своју дјецу у храм, јер су храмови мјесто за заједничку молитву.

„Данас смо се сабрали да прославимо велики јубилеј, пет година од доласка чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице у наш манастир Осовицу. Осјетимо сви како нас ова икона штити, благосиља и води кроз живот, како братство манастира Осовица тако и оне који дођу и моле се пред њом и траже помоћ. Молимо се да нам њена помоћ увијек буде при руци у времену које је пред нама”, рекао је Сарић.

Протосинђел Теофил рекао је да је манастир Осовица прије пет година, као благослов из Свете лавре манастира Хиландар, добио чудотворну икону да нам буде утјеха и благослов и испуњава молитве које узносимо ка њој.

„Ова икона је уздарје јер је у 16. вијеку архимандрит Леонтије послао икону у Хиландар као дар братства манастира Осовица. То је доказ да ништа у животу није случајно. Ми смо ево након пет вијекова као уздарје из Хиландара добили ову чудотворну икону. Захваљујући њој манастир Осовица је постала „мали Хиландар”, рекао је Теофил.

Он је додао да је на овај празник прије 12 година служена прва Света божанствена литургија, након паузе од 300 година, а службу је обавио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Данашњој литургији присуствовали су министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Поред братства манастира Осовица, свету литургију служили су свештеник Петар Поповић, старјешина храма у Ребровцу, свештеник Kрстан Дубравац, архијерејски намјесник Жељко Сарић, свештеник Славко Дебељак, отац Георгије из манастира Ступље и парох из Модриче Стаменко Станковић.

 

Comments are closed.