Kукуљчани обиљежавају Ивањдан: Kонцерт фолклора, литургија, парастос и фудбалски турнир
3. јула, 2019.
Видета организује Петровданску трансверзалу на Мотајици у недјељу 7. јула
3. јула, 2019.

Расписан позив за додјелу три милиона евра бесповратних средстава за извозна партнерства

У оквиру пројекта EU4Business кога финансирају Европска Унија и Савезна Република Њемачка отворен је позив за достављање пројектних приједлога у области извозно-оријентисаних сектора.

Сврха позива је да се побољша конкурентност извозно-оријентисаних сектора у БиХ а биће доступно три милиона евра бесповратних средстава за извозна партнерства. Ова средства ће подржати пројекте којима се подстичу:

Иновације: способност додавања вриједности производима/услугама путем нових приступа;
Сарадња: заједнички напори секторских актера унутар пословних мрежа, кластера, и сл.
Дигитализација: кориштење информацијских и комуникацијских технологија;
Пословно окружење: доступност услуга за развој пословања које се баве претходно наведеним темама (иновације, сарадња, дигитализација).

Иновација подразумијева континуирано улагање у технологију, управљачке приступе и вјештине запослених. Микро, мала и средња предузећа (ММСП) која међусобно размјењују знање и – гдје је то могуће – инвестирају заједно, моћи ће смањити трошкове иновација и убрзати њихов развој (заједничке инвестиције нпр. у центре за обуку, лабораторије за тестирање стандарда квалитета, и сл.). Зато, овај позив подржава партнерства умјесто појединачних подносилаца захтјева.

Kрајњи корисници бит ће ММСП и предузетници. Резултати проведених пројеката ће се мјерити са повећањем броја нових радних мјеста, с посебним нагласком на жене и младе, повећањем извоза код подржаних ММСП-а, новим услугама пословног развоја те њиховом употребом од стране крајњих корисника, као и уклоњеним препрекама за иновације и раст.

Пројектне идеје морају се односити на један од сљедећих економских сектора:

Металопрерађивачка и машинска индустрија
Дрвопрерада
Информацијске и комуникацијске технологије (ИKТ)

ММСП-ови регитровани у секторима пластике и електроиндустрије су прихватљиви у оквиру овог позива, уколико имплементирају пројекте у металопрерађивачкој и машинској индустрији. ИKТ је прихватљив као међусекторски елемент у оквиру овог позива (у комбинацији са једним од циљаних производних сектора).

Позив подржава развој приватног сектора у БиХ. Зато подносиоци пријава (водећи и ко-апликанти) морају бити регистровани као правна лица у БиХ (прије 01.01.2016.године). Прихватљиво подручје је цјелокупна територија БиХ.

Информативне сесије ће се одржати у складу са сљедећим планом:

Зеница, Хотел Зеница, 09.07.2019. године, у 11:00
Добој, Хотел Парк, 11.07.2019. године, у 11:00
Брчко дистрикт БиХ, Хотел Јелена, 12.07.2019. године, у 11:00
Приједор, Хотел Приједор, 16.07.2019. године, у 11:00
Широки Бријег, Хотел Парк, 19.07.2019. године, у 11:00

Све заинтересоване стране су позване да присуствују информативним сесијама.

Све квалификоване стране су позване да поднесу своје пријаве најкасније до 30.08.2019. године до 16:00. Приједлози пројеката у вези са овим позивом ће се доставити у складу са Смјерницама за апликанте, које се могу преузети са сљедећег апликационог портала: eu4business.ba

EU4Business јача капацитет БиХ за економски раст и запошљавање развојем конкурентности и иновација у одабраним секторима. За ову сврху намијењено је укупно 10 милиона евра бесповратних средстава. Пројекат је вриједан 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (1,1 милион евра). Пројекат заједно проводе GIZ, ILO и UNDP, од априла 2018. године до марта 2022. године.

Comments are closed.