Регресирано гориво за пољопривреднике
27. марта, 2020.
Пореска управа: Поднијети писану изјаву за одгађање плаћања обавеза
27. марта, 2020.

Позив пољопривредницима да искористе право на регрес

Општинска управа Србац позива пољопривредне произвођаче који су остварили право на регресирано дизел гориво да се од понедјељка 30. марта јаве код службеника у ресорном одјељењу у згради општине како би преузели и попунили образац са којим ће моћи остварити право на ову врсту подстицаја.

Овом приликом, замољавају се пољопривредници да обавезно носе заштитну опрему у циљу превенције од ширења корона вируса и да имају разумијевање за ограничен број улазака у зграду општине, те поштују прописано растојање од једног метра.

Право на регресирано дизел гориво остварила су 303 пољопривредна произвођача у нашој општини, од укупно 9.418 пољопривредних газдинстава у Републици Српској, за шта ће укупно бити издвојено 5.5 милиона KМ.

Списак корисника подстицаја са подручја општине Србац, као и образац у електронској форми, можете преузети на нашој интернет страници кликом на овај линк.

Преузимање и куповина регресираног дизел горива трајаће до 30. октобра 2020. године.

Пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 KМ по литри.

Регресирано дизел гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум за дистрибуцију са министарством.

У складу са закључком Републичког кризног штаба, првим обрачуном су обухваћени и корисници који нису извршили обавезу плаћања противградне заштите и пријаву доприноса за 2019. годину.

Из министарства наводе да ће пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном, бити обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава (у АПИФ-у). Нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, да не би напуштали своје домове у складу са одлуком Владе РС, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац како би добили подршку за пријављивање у АПИФ-у.

Пријава површина у регистру је основ за обрачун количина горива по кориснику.

Comments are closed.