Седам нових случајева вируса корона у Српцу, апел грађанима да поштују заштитне мјере
18. јуна, 2020.
Једнократна новчана подршка самозапосленим предузетницама за санирање посљедица пандемије
19. јуна, 2020.

Позив малим и средњим предузећима и предузетницима да унаприједе посао уз помоћ ментора

Развојна агенција Републике Српске расписала је јавни позив за провођење стандардизоване услуге менторинга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у Републици Српској

Услуга менторинга намијењена је микро, малим и средњим предузећима и предузетницима који се баве производњом или пружањем услуга, с циљем подршке несметаном развоју и смањењу броја неуспјешних предузећа, кроз пружање свеобухватне и благовремене подршке корисницима.

Стандардизовани сет услуга реализују сертификовани ментори које су претходно кандидовале локалне развојне агенције или јединице локалних самоуправа.

Обуку за ментора испред општине Србац прошла је директорица Агенције за мала и средња предузећа Вања Шарић која ће овај посао обављати са ментором Развојне агенције РС.

Процес менторинга одвија се према методологији Агенције развијеној у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA).

Методологија одређује кораке којe стручно лице – ментор проводи у директном контакту и раду са одговорним лицем предузећа (или другим лицима које овласти одговорно лице у предузећу), одређени број сати (највише до 50 сати по кориснику) и то у просторијама корисника (не мање од 75% од укупног броја предвиђених сати). У процесу менторинга проучава се актуелно пословање, разлози тренутних проблема или сметње за даљи развој, најважниjи потенцијали за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник услуге припремају акциони план који су ментори, након проведене дијагностике, дужни да доставе Агенцији на одобрење након чега ће почети са његовом реализацијом.

Менторинг чини скуп сљедећих услуга:

„Дијагноза“ тренутне ситуације у предузећу;
Помоћ приликом припремања развојних активности, планова и пројеката како би се достигли циљеви предузећа;
Савјетовање и координација за приступање фондовима, новим технологијама, консултантским услугама и друго, како би се подстакао развој и унапређење пословања;
Помоћ за припремање кредитних апликација за банке;
Помоћ за припремање апликација за програме подршке за МСП;
Помоћ у проналажењу пословних партнера и других потребних информација.

Услуга се односи на бесплатан менторинг за микро, мала и средња предузећа и предузетнике који се налазе у критичном тренутку за њихов даљи развој или опстанак на тржишту.

Заинтересовани кандидати подносе пријаву у двије категорије:

Новооснована мала и средња предузећа и предузетници – не старији од 3 године од дана објављивања Јавног позива;
Мала и средња предузећа и предузетници – старији од 3 године.

Више информација о условима за учешће на јавном позиву, потребној документацији, начину пријављивања и другим потребним информацијама, можете пронаћи кликом на овај линк, гдје можете преузети и пријаву у електронској форми као и упутство о јавном позиву.

Јавни позив је отворен до 24. јула 2020. године до 24 часа.

Крајњи рок за завршетак пружања стандардизоване услуге менторинга је 30. децембар 2020. године.

За детаљније информације можете се обратити Агенцији на електронску адресу: mentoring@rars-msp.org, или на број телефона: 051/222-157.

Comments are closed.